Al 87 jaar richt het Japanse Fujitsu zich op de inzet van technologie om het leven mooier te maken. Duurzaamheid is daar al geruime tijd een onlosmakelijk onderdeel van: “Technologie kan veel oplossen als het gaat om duurzaamheid. Fujitsu gaat daar heel ‘wetenschappelijk’ mee om. We lopen graag voor op de klimaatdoelstellingen. Zo hebben we nu voor 100% duidelijk hoe we de beoogde CO2-reductie in 2030 gaan halen in plaats van enkel de ambitie te hebben. Tevens hebben we aanvullende maatregelen gepland om niet in 2050, maar al in 2040 emissieneutraal te zijn.” Aldus Davy van Iersel, CEO van Fujitsu Nederland, die vertelt over de noodzaak van bewijslast voor duurzaam ondernemen.

Davy van Iersel staat sinds januari 2022 aan het roer van Fujitsu Nederland. In die 1,5 jaar was duurzaam ondernemen een van de belangrijkste speerpunten. Als het aan hem ligt, kan dat niet concreet genoeg zijn. “Als globale speler zien we al vele jaren wat er speelt op het gebied van wereldproblemen zoals het klimaat, geopolitiek en armoede. De digitale transformatie zien we dan ook als een duurzame transformatie, omdat technologie een oplossing kan bieden voor die problematiek. Als leverancier van technologie dragen we daaraan bij. Onder de naam Fujitsu Uvance hebben we daarom een speciaal productportfolio ontwikkeld dat is gekoppeld aan alle 17 Sustainable Development Goals (SDG’s).”

Bewijslast

Waar het volgens Davy om draait, is bewijslast: “Veel bedrijven hebben wel op het netvlies welke CO2-reductie ze moeten hebben bereikt in 2030 en dat ze CO2 -neutraal of nog een stap verder, emissieneutraal, moeten zijn in 2050. Maar er zijn maar weinig bedrijven die kunnen aangeven hoe ze dat gaan bereiken. Fujitsu is daar heel Japans in en gaat daar wetenschappelijk mee om. Zo weten we nu dat we voldoende maatregelen nemen om in 2030 de CO2-doelstellingen voor 100 procent te behalen. Daarnaast hebben we aanvullende maatregelen gepland om in 2040 emissieneutraal te kunnen zijn. Daarmee hebben we onze doelstellingen fors verzwaard.”

Fujitsu verwacht dat de EU snel met de eis komt dat je bewijslast moet leveren voor alle onderdelen van je supply chain. Je moet je zaken zo op orde hebben, dat je zeker weet dat je niet met kinderarbeid te maken hebt, geen mensen uitbuit, en dat je materiaal gebruikt dat op een goede manier is gewonnen en op een juiste manier bij consumenten terechtkomt. Fujitsu helpt bedrijven heel concreet met die bewijslast. Of het nu gaat om herkomst, hergebruik of circulariteit. “Die bewijslast kunnen wij leveren met onze track & trustoplossing, een tool die een supply chain transparant maakt. We zetten bijvoorbeeld de tex-tracer in voor kledingfabrikanten. Daarmee kunnen we exact aantonen waar katoen geplukt is, wie deze geplukt heeft, of deze mensen wel eerlijk zijn behandeld, de juiste leeftijd hebben, hoe de katoen is verwerkt en vervoerd, en hoe deze in de winkel terecht is gekomen.”

Iets soortgelijks doet Fujitsu ook voor andere bedrijven. Voor Botanical Water achterhaalt het bedrijf welk water waar is gegenereerd. “We gebruiken nu nog te veel zuiver drinkwater voor productiedoeleinden, terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Water met een lichte mate van vervuiling kun je wellicht nog omzetten naar drinkwater, waardoor we meer mensen toegang kunnen geven tot gezond drinkwater. Of is het water zo vervuild dat we het beter kunnen inzetten in het productieproces, om dingen te koelen of spoelen? Daar kunnen we immers ook minder gezuiverd water voor gebruiken. Door precies te weten hoe schoon het water is, weten we ook waar we het water het beste voor kunnen gebruiken. Ieder product kun je op die manier afpellen. Van Leffe Bier weten we bijvoorbeeld exact waar de hop en de gist vandaan komen. Dat leggen we allemaal vast in een decentrale blockchain.”

Carbon Level Agreements

Duurzaamheid is inmiddels ook opgenomen in de contracten die Fujitsu afsluit met klanten. Bekend zijn de Service Level Agreements (SLA’s) waarin staat welke prestaties het bedrijf moet leveren binnen de dienstverlening. Een stap verder gaan de XLA’s: de Experience Level Agreements. Dan gaat het om afspraken over de ervaring met de dienstverlening. “Met het afsluiten van een Carbon Level Agreement, een CLA, gaan we nog een stap verder”, vertelt Davy. “We leveren dan een werkplek, inclusief afspraken om die werkplek op een verantwoorde manier te gebruiken. Ook dat doen we door te meten: zet iedereen de laptop wel uit aan het eind van de dag? Hoe stel je de laptop zo in dat hij vanzelf in slaapstand gaat, als je deze een tijdje niet gebruikt? Screensavers zijn dan geen oplossing.”

Ook voor datacenters doet Fujitsu assessments. Welke workloads draaien nu in het eigen datacenter, maar kun je ook naar de cloud verplaatsen? Wat is dan voor een bepaalde workload de beste cloud? Iedere hyperscaler heeft zijn eigen voor- en nadelen. Op die manier kan het bedrijf de CO2-uitstoot en het stroomverbruik optimaliseren. “Vorig jaar om deze tijd gingen energieprijzen omhoog en werd het stroomverbruik verlagen steeds belangrijker. Sowieso is Fujitsu al de leverancier van servers en datacenters met een van de laagste stroomverbruiken. Dat tonen we ook aan. Op 3 oktober houdt Cees Vuyk van de TU Delft een lezing, waarin hij vertelt over de high performance computer van Fujitsu die voor de TU heeft ontwikkeld. Zo’n 800 parallelle studenten werken gelijktijdig op deze supercomputer. Voor de TU was een laag stroomverbruik een harde vereiste. Dat hebben we ook bewijsbaar geleverd: de computer is zo getuned dat deze superprestaties levert op zo min mogelijk stroom.”

A+

Al voor de start van Davy werkte Fujitsu aan het beperken van de footprint in Nederland. Zo verhuisde het automatiseringsbedrijf van locatie Maarssen naar De Meern. Het bedrijf had destijds de keuze tussen een nieuwbouwpand en een refurbised A+ pand. De keuze viel op deze laatste, juist vanwege de duurzaamheid. Er is een busstation voor de deur, zodat je met het OV naar je werk kunt en we nemen 100% groene stroom af. Vanaf 1 januari 2025 mag geen van de medewerkers meer een auto bestellen op fossiele brandstof. Davy: “Mijn gedachte was toen: waarom gaan we daar niet eerder mee aan de slag? Het gevolg is dat iedereen zijn diesel, en vanaf 1 oktober 2023 ook zijn benzine auto, gratis kan inruilen tegen een elektrische auto. In plaats van 1 januari 2025 stevenen we nu op 1 januari 2024 af.” Ook door het stimuleren van hergebruik wil Fujitsu haar footprint verkleinen. We dragen recyclevergoedingen af voor batterijen en proberen laptops die we terugkrijgen in te zetten voor de stichting ‘Samen voor alle kinderen’. Laptops gaan dan naar kinderen die het thuis niet zo breed hebben.

Daarnaast werkt Davy ook actief aan bewustwording bij zijn collega’s. “Iedere week start ik de teammeetings met de vraag: ‘Wat heb jij er deze week aan gedaan om de wereld weer wat mooier te maken?’ De eerste week leverde dat soms ongemakkelijke situaties op. Maar inmiddels zijn de collega’s eraan gewend en komen ze met concrete voorbeelden. Dat hoeft niet direct een nieuwe warmtepomp te zijn, maar kan ook om kleine verbeteringen gaan, zoals vaker op de fiets gaan in plaats van de auto pakken.”

Maar wat doet Davy zelf? “We hebben zonnepanelen, een elektrische auto en doen boodschappen zoveel mogelijk met de fiets, bestellen zo min mogelijk via internet en scheiden het afval. Iedere kleine stap is er een.”