Verzekeraar a.s.r. heeft samen met DC Systems en verschillende partners een duurzame en slimme parkeergarage ontwikkeld met hulp van gelijkstroom. De 5000m2 parkeergarage van twee verdiepingen met zonnedak werd ingericht op bi-directioneel laden. Hiermee is er niet alleen voldoende laadcapaciteit voor medewerkers en bezoekers van a.s.r., maar bespaart het bedrijf ook substantieel op energie.

Elektrificatie als drijver van de energietransitie

Met de groei aan elektrische auto’s en zonnepanelen op daken, is er een dringende behoefte om over te gaan op duurzame energie. Gelijkstroom binnen elektrische distributie is een technologie die energie veilig, betrouwbaar, efficiënt en duurzaam kan maken. Elektriciteit is immers de meest efficiënte vorm van energie die sterk bijdraagt aan decarbonisatie. Dat is dan ook de reden dat Schneider Electric in 2021 het Nederlanse DC Systems overnam dat gespecialiseerd is in AC/DC microgrids en gelijkstroomoplossingen.

Samen werken aan een veilige en duurzame installatie

Om a.s.r. te helpen met de realisatie van de meest duurzame parkeergarage werkte de verzekeraar samen met DC Systems, Venema en Kropman. Ook stond dit project centraal bij een belangrijk energietransitie-onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens het project werden inzichten verkregen over het laden en ontladen van elektrische voertuigen, uitdagingen met het opladen van elektrische voertuigen en potentiële oplossingen.

Het project voor a.s.r. omvat een slimme parkeergarage die niet alleen een dak heeft met 2.142 zonnepanelen, maar ook ingericht is op bi-directioneel laden. Dat betekent dat bij deze laadpalen auto’s niet alleen kunnen opladen, maar ook kunnen ontladen. Bovendien zijn er accu’s waar de opgewekte stroom in kan worden opgeslagen om netcongestie te voorkomen. DC Systems hielp met een schaalbare oplossing voor energiemanagement.

Interesse uit binnen- en buitenland

De duurzame parkeergarage van a.s.r. gooit hoge ogen in binnen- en buitenland. Veel bedrijven en overheden zijn zoekende naar het goede gebruik van gelijkstroom. a.s.r. ontvangt daarom geregeld partijen die zoeken naar oplossingen voor het groeiende aantal elektrische auto’s in het wagenpark. Deze aandacht is gericht op de bijzondere wijze waarop het laadplein tot stand is gekomen en het beheer via een energiemanagementsysteem.

De garage van a.s.r laat zien dat het gebruik van gelijkstroom vele voordelen heeft ten opzichte van wisselstroom. Zo is er minder materiaal gebruikt en is de energie-efficiëntie sterk verbeterd. Voor meer informatie en technische specificaties, bekijk hier het uitgebreide projectverslag.