Van alle cacao die Chocomel gebruikt, wordt in 2010 tien procent als UTZ CERTIFIED ingekocht. Het is de bedoeling dat in 2014 alle benodigde cacao voor Chocomel op deze wijze wordt ingekocht. Op dit moment is er nog onvoldoende maatschappelijk verantwoorde cacao beschikbaar om aan de volledige behoefte van Chocomel te kunnen voldoen.

Productie cacao en positie boeren verbeteren

Door verantwoord geproduceerde cacao te gaan gebruiken verbetert Chocomel de werkomstandigheden en de concurrentiepositie van de cacaoboeren, anderzijds investeert Chocomel in de kwaliteit van cacao. Door de huidige werkwijze van de boeren raakt de grond uitgeput, waardoor zij hun land verlaten, bos kappen en op dat stuk land opnieuw beginnen met cacaoteelt. UTZ CERTIFIED leert boeren hoe ze hun grond op milieuvriendelijke wijze vruchtbaar kunnen houden. ‘De samenwerking met UTZ CERTIFIED werkt voor ons twee kanten op. We dragen bij aan het verduurzamen van de teelt van cacao, wat belangrijk is voor het milieu. En daarnaast aan het op een structurele wijze verbeteren van de economische positie van de boeren,’ legt Patrick Reekmans uit, Managing Director van de producent
FrieslandCampina Benelux.

Maatschappelijke organisaties en bedrijven bundelen krachten

De samenwerking tussen FrieslandCampina Benelux en UTZ CERTIFIED past binnen de trend waarin maatschappelijke organisaties en bedrijven steeds vaker een partnerschap met elkaar aangaan en hun krachten bundelen. ‘Wij kiezen voor UTZ CERTIFIED omdat dit programma de boeren verzekert van een onafhankelijke positie op de markt, met kwalitatief betere producten. De individuele boer – en zijn gezin – krijgt daardoor een sterkere maatschappelijke en economische positie,’ aldus Reekmans.

De samenwerking met UTZ CERTIFIED past binnen de strategie van FrieslandCampina, die gericht is op verduurzaming van de hele productieketen. Als onderdeel van die strategie streeft de zuivelonderneming ernaar om zoveel mogelijk grondstoffen in te kopen die maatschappelijk verantwoord zijn geproduceerd. Gezien de grote volumes waar FrieslandCampina mee werkt, is samenwerking met maatschappelijke organisaties daarbij onontbeerlijk. ‘De aanpak van UTZ CERTIFIED sluit naadloos aan op de coöperatieve achtergrond van ons bedrijf,’ aldus Reekmans.

In 2020 wil FrieslandCampina Benelux de cacao voor al haar producten maatschappelijk verantwoord gaan inkopen.