De Alliance of CEO Climate Leaders, georganiseerd door het World Economic Forum, deed een beroep op regeringen en wereldleiders om COP26 te gebruiken als hun beste kans om de uitstoot tegen 2030 te halveren en tegen 2050 netto nul te bereiken. Ondertekenaars stellen concrete stappen voor aan wereldleiders die zouden helpen bedrijven versnellen hun emissiereductie, schalen innovaties op en bereiken een nul-nul en natuurpositieve wereld in 2050.

“Deze brief geeft een duidelijk signaal af, dagen voordat de wereldleiders in Glasgow bijeenkomen om maatregelen overeen te komen die ons klimaat kunnen beschermen”, zei Antonia Gawel, hoofd van het Climate Action Platform, op het World Economic Forum. “Hoofdleiders zetten zich in voor ambitieuze en op wetenschap afgestemde klimaatactie, en verwelkomen gedurfd beleid om aan het begin van dit kritieke decennium wereldwijd de inspanningen op het gebied van decarbonisatie te versnellen.”

“De alliantie van CEO Climate Leaders van het World Economic Forum is uitgegroeid tot meer dan 100 leden, zegt Christian Mumenthaler, Group Chief Executive Officer, Swiss Re. “De particuliere sector speelt een grote rol in klimaatleiderschap door aan te dringen op actie in zijn waardeketens. Met meer samenwerking tussen sectoren kunnen we de groene transitie versnellen.”

“Voor mij is dit persoonlijk, ik zal mijn inspanningen verdubbelen en verwacht dat bedrijven, de overheid en de samenleving hetzelfde doen”, zegt Jesper Brodin, Chief Executive Officer, Ingka Group | Ikea. “We zullen een netto-nul toekomst bereiken die goed is voor zowel mens als planeet, door samen te werken. Daarom moedigen we meer CEO’s aan om zich bij ons aan te sluiten bij het World Economic Forum Alliantie van CEO Climate Leaders in de voortgang naar een nieuwe economie waar iedereen een winnaar kan zijn.”

Na de lockdown veroorzaakt door de COVID-19-pandemie, zal COP26 een platform bieden voor leden van de Alliantie, wereldleiders, regeringsfunctionarissen en vertegenwoordigers van de NGO-gemeenschap, om samen de klimaatcrisis aan te pakken.

De volledige tekst van de Open Brief en de lijst van ondertekenaars zijn hier te vinden op de nieuwssite Agenda van het Forum. De Nederlandse bedrijven DSM, Heineken, ING, Leaseplan, NN Group, Philips en Signify behoren tot de ondertekenaars.