BSCI bevordert een transparante keten met acceptabele arbeidsomstandigheden. Bewustwording is daarbij een belangrijk speerpunt. Pas als werknemers zich bewust zijn van hun rechten, kunnen ze daarvoor opkomen, is de gedachte. BSCI ontplooit workshops voor leidinggevenden en personeel in risicolanden en zoomt daarbij in op thema’s als lonen, veiligheid en gezondheid op de werkvloer. In China zijn afgelopen jaar bijna 2.500 managers en medewerkers bereikt, in Bangladesh 1.000 en in India ruim 200. In Nederland zijn 40 bedrijven getraind om managers te wijzen op valkuilen in de keten.

Waardig leven
“We bereiken steeds meer mensen en zorgen zo voor bewustwording. Bewustwording van mensenrechten voor arbeiders – leefbare lonen, tegengaan discriminatie – is van doorslaggevend belang”, stelt Lorenz Berzau, Managing Director van BSCI. “Mensenrechten zijn de basis voor een waardig leven en ze laten geen enkele ruimte voor enige discussie. Mensen brengen doorgaans een groot deel van hun leven door op de werkplaats. Het is daarom van cruciaal belang dat mensenrechten wijdverspreid zijn en algemeen gerespecteerd worden.”

BSCI hecht grote waarde aan de Dag van de Mensenrechten. Vandaag, maandag 10 december, is het precies 64 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen. BSCI wil vandaag extra wijzen op het belang van mensenrechten, met bijzondere aandacht voor de regels op het gebied van arbeid. Samen met meer dan 1.000 bedrijven, waaronder 200 Nederlandse, richt BSCI zich op stapsgewijze verbetering van de situatie binnen fabrieken en landbouwbedrijven wereldwijd.

Verbetering
BSCI-deelnemers houden zich aan een Code of Conduct, gebaseerd op standaarden van de International Labour Organization (ILO) en de Verenigde Naties. Met de gedragscode, trainingen en samenwerking met overheden, bedrijfsleven, brancheorganisaties en NGO’s verbetert de situatie fors, zo blijkt uit cijfers van BSCI. In 2011 nam het aantal door BSCI gecontroleerde landbouwbedrijven en fabrieken met acceptabele arbeidsomstandigheden in onder meer China, India en Vietnam toe van 33 naar 54 procent.