Door de samenwerking met het Energiecentrum, een onafhankelijke stichting, krijgen de leden van Bouwend Nederland informatie en tips over energiebesparing. Individuele ondernemers kunnen daarmee gemiddeld 10 tot 15 procent op hun energiekosten besparen. Voor een gemiddelde MKB-ondernemer betekent dat al snel een besparing van 1.500 tot 2.000 euro per jaar. Er valt dus nog veel te verdienen voor een ondernemer.

Bouwend Nederland werkt al langer aan energiebesparing
Bouwend Nederland en haar leden werken al langer op verschillende manieren aan het terugdringen van energieverbruik. Denk daarbij aan Meer Met Minder voor bestaande gebouwen en het LenteAkkoord voor nieuwbouw. Het gaat dan om energiebesparing in de producten van de bouwsector. Jan van Tuinen, directeur Bouwend Nederland: “Met de overeenkomst wordt nu ook gekeken naar mogelijkheden voor energiebesparing in het bouwproces. Naast energiebesparing in gebouwen wil Bouwend Nederland de leden ondersteunen en stimuleren om ook buiten gebouwen energie te besparen.”
In eerste instantie richten de activiteiten zich op de leden van de Sectie Bouw Midden. Later wordt de overeenkomst ook bij de andere secties onder de aandacht gebracht.

Energiecentrum: ‘Veel winst te behalen’
Het Energiecentrum rekende in oktober 2009 uit dat er bij het MKB voor 300 miljoen euro aan energie weglekt per jaar. De afgelopen jaren maken steeds meer bedrijven gebruik van de diensten van het Energiecentrum. In 2008 hebben die ondernemers samen 20 miljoen euro aan energiekosten bespaard. Martin Kloet, directeur van het Energiecentrum: “Met de ondertekening van het contract, hopen we die besparing komende tijd verder te verhogen. Ons doel is om energie- en kostenbesparing in de praktijk te realiseren bij de leden van Bouwend Nederland.”