In de motie werd de regering gevraagd om in overleg met de in Nederland actieve supermarktketens te gaan om een convenant op te zetten, waarin wordt afgesproken dat in 2015 de aangeboden huismerkproducten duurzaam zijn geproduceerd, dat de criteria voor duurzaam inkopen als minimumnorm worden gehanteerd en dat via een jaarlijkse monitor wordt gerapporteerd over de voortgang.

Bleker vindt dat de bedrijven die actief zijn in de voedselketen al veel verschillende initiatieven nemen om verduurzaming in handelsketens stap voor stap vorm te geven. Hij wijst op het Initiatief Duurzame Handel (IDH) en convenanten op het gebied van cacao, palmolie en soja. Ook binnen het Platform Verduurzaming Voedsel, het Convenant Marktontwikkeling Dierlijke Producten en het Convenant Marktontwikkeling Biologische Landbouw hebben ketenpartijen pilotprojecten ontwikkeld om processen en producten te verduurzamen.

Daarnaast hanteren bedrijven diverse duurzaamheidsstandaarden zoals het Business Social Compliance Initiative (BSCI) of standaarden voor specifieke grondstoffen en producten zoals Utz Certified, Rainforest Alliance, Fairtrade, Marine Stewardship Council (MSC), Aguaculture Stewardship Council (ASC), Weidegang en het Beter Leven Kenmerk. Door het toepassen van deze standaarden brengen bedrijven stap voor stap verbeteringen aan op verschillende duurzaamheidsthema’s. Hierdoor voldoet een groot deel van de bedrijven in de voedselketen al aan de sociale voorwaarden binnen Duurzaam Inkopen. Gezien de brede toepassing van de diverse initiatieven en standaarden ziet Bleker geen noodzaak om tot een nieuw convenant te komen.

De staatssecretaris wijst er tevens op dat het ministerie van EL&I jaarlijks de Monitor Duurzaam Voedsel uitbrengt, waarin verslag wordt gedaan van de consumentenbestedingen aan duurzame voedselproducten. Verder verwijst hij naar het Informatie Systeem Verduurzaming Voedsel (ISVV). Bedrijven die vertegenwoordigd zijn in het Platform Verduurzaming Voedsel ontwikkelen dit informatiesysteem samen met het ministerie van EL&I. Het ISVV bestaat uit een database en website waarop bedrijven vrijwillig rapporteren over de inspanningen en behaalde resultaten op het gebied van verduurzaming. Het ISVV wordt ketenbreed ondersteund en Bleker verwacht dat het merendeel van de bedrijven hieraan mee zal doen. De website zal begin 2012 publiek toegankelijk worden.

Vanwege het ISVV, de diverse monitoringsrapporten van de verschillende initiatieven en de eigen duurzaamheidsverslagen van bedrijven en branches, wil Bleker het bedrijfsleven niet belasten met het maken van nog een aparte jaarlijkse monitor.