Gemeente Doetinchem en Sité Woondiensten hebben de tender voor de locatie Wijnbergen De Kwekerij in Doetinchem gegund aan het team van BAM Wonen, MIX architectuur en LAP Landscape & Urban Design. Het winnende plan WeideWald bestaat uit 41 koopwoningen en 32 huurwoningen in een bosrijk gebied. De duurzame en natuurinclusieve woningen worden gebouwd met biobased materialen. De start van de bouwwerkzaamheden is voorzien voor eind 2024.

In de groene woonbuurt WeideWald komen naast het water van de Kapperskolk 73 huur- en koopwoningen voor starters, gezinnen en senioren. De architectuur sluit met onder meer groendaken en houten gevelbekleding aan op de Achterhoekse bossen, het ‘Wald’, en de groene ‘Weide’.

‘De uitvraag omschreef een zeer duurzaam plan met circulariteit, biobased materialen en behoud van het bestaande groen als hoofdaspecten. Oftewel: bouwen met respect voor de natuur. Het plan van BAM Wonen, MIX en LAP om voor een groot deel lokale biobased producten te gebruiken, is door de jury als uitstekend beoordeeld. WeideWald sluit aan bij de ambitie van de gemeente om een voorbeeldproject te realiseren volgens Het Nieuwe Normaal: een nieuwe standaard voor haalbare en ambitieuze circulaire prestaties in de gebouwde omgeving’, aldus Nard Everdij, projectleider van de gemeente Doetinchem.

Innovatieve en toekomstbestendige houtbouw

WeideWald wordt gerealiseerd met Flow, het innovatieve houten woningconcept van BAM. Flow is de volgende stap in toekomstbestendig bouwen en bestaat uit duurzame, circulaire en betaalbare woningen. De houten woningen worden off-site in eigen fabriek gebouwd met zorgvuldig geselecteerde materialen. Het slimme basiscasco met een flexibele trapkern geeft ruime ontwerpvrijheid. De flexibiliteit qua indelingen en uitbreidingsopties biedt volop keuze voor de toekomstige bewoners.

Duurzaam en natuurinclusief

Er is bewust gekozen voor de toepassing van biobased materialen. De kern van de woningen wordt gemaakt van cross laminated timber (CLT). Daken, wanden en vloeren worden gerealiseerd in houtskeletbouw. Het populierenhout voor de gevelbekleding komt uit Nederland. Het wordt thermisch gemodificeerd en voor de groene zijden op kleur gebracht met een biobased beits. De pergola, lamellen en carports zijn van onderhoudsvrij Europees Douglas. Voor de woningisolatie wordt cellulose gebruikt, een volledig circulair product gemaakt van krantenpapier. Op de hellende daken komt een combinatie van sedum en pv-panelen. En een geïntegreerd irrigatiesysteem dat kan worden gevoed vanuit een hemelwateropvang. De platte daken worden ingezaaid met een graskruidenmengsel of voorzien van pv-panelen. Aan de gevels worden schuil- en nestgelegenheden voor vogels, vleermuizen en insecten gemaakt.

Achterhoekse architectuur

WeideWald is ontworpen als een soort buitenplaats in Doetinchem. Voor de Achterhoek kenmerkende bebouwing, zoals schuren en werktuigstallingen, is de inspiratie voor de architectuur. De woningen gaan met groen gekleurde, houten gevels op in de natuur en agrarische cultuur van de omgeving. De gevels die op het landschap zijn gericht, worden juist voorzien van blank hout en krijgen een open karakter. Verdiepingshoge vensters en aangebouwde pergola’s versterken de connectie met het landschap. De pergola met lamellen zorgt verder voor privacy en architectonische zonwering. De jury waardeert dat de woningblokken spelen met het landschap en mooi verweven zijn met elkaar en dat de architectuur een zeer vriendelijke uitstraling heeft.

Zorgvuldige inpassing

Smalle en groene straatprofielen gefocust op langzaam verkeer zorgen voor een rustige en veilige leefomgeving. Door aan te sluiten op de bestaande wandelpaden en deze uit te breiden met wandelroute ‘Hen en Weerum’, komen bewoners en omwonenden langs de diverse interessante landschappelijke plekken in de buurt. Het landschap in en rondom WeideWald wordt zo ingericht dat ontmoeting tussen de bewoners onderling maximaal gestimuleerd wordt. Mooie terrassen aan de boszijdes en tuinen aan de straatzijdes dragen bij aan het creëren van verbinding tussen bewoners en omwonenden onderling.