Een aantal chocolademerken werkt heel hard aan een leefbaar loon voor de boeren en het beschermen van de biodiversiteit. In het ASN Duurzame Chocolade Overzicht zet ASN Bank per merk op een rij wat zij doen. Het overzicht kijkt alleen naar de herkomst van de cacao. Dit is het hoofdbestanddeel van chocolade en het ingrediënt met de meeste problemen op het gebied van duurzaamheid.

“Om de merken onderling te kunnen vergelijken, kijken we ook alleen naar chocoladerepen, niet naar chocola in koekjes, bonbons of broodbeleg”, aldus ASN Bank. De merken werden opgedeeld in de volgende vijf categorieën:

  • Smaakvolle koplopers. Dit zijn de merken die de industrie willen veranderen en de keten van cacaoboom tot wikkel van je reep willen verduurzamen. In deze categorie vallen bijvoorbeeld de biologische merken Chocolatemakers, Lovechock en Raaka en ook Conscious Chocolate, Mesjokke, The Other Bar en Tony’s Chocolonely.
  • Puur genot. Dit zijn de merken die ten minste twee keurmerken hebben. Hier vinden we onder meer Swiss, Zotter, Seed and Bean en de biologische chocolade van Jumbo – ieder met een biologisch keurmerk.
  • Op smaak. Deze merken zijn bij één keurmerk aangesloten, of hebben een goed verhaal op de website.
  • Eigenwijze mix. Deze merken hebben hun eigen duurzaamheidsprogramma, soms in combinatie met een keurmerk.
  • Bleke repen. Deze merken willen verduurzamen, maar kunnen nog best een stap maken.

Keurmerken

“Een keurmerk op de verpakking van jouw chocoladereep vertelt je direct of de chocolade is geproduceerd met respect voor het milieu en de boeren. Als je weet wat het keurmerk inhoudt, helpt het je om gemakkelijk een duurzame keuze te maken. Onze voorkeur gaat uit naar een combinatie van het Fairtrade -, Biologisch – en Rainforest Alliance keurmerk. Het liefst zien we een merk dat ze alle drie heeft, of in elk geval het Fairtrade combineert met het Biologisch- of Rainforest Alliance keurmerk. Dan weet je namelijk zeker dat er in de productieketen aandacht is voor mensen en voor het milieu.”

Naar het ASN Duurzame Chocolade Overzicht