De in Nederland gevestigde garnalenimporteur Klaas Puul werkt samen met Skretting en leveranciers van voederingrediënten Protix en Veramaris om supermarkten in heel Europa te voorzien van duurzamere garnalen die in Latijns-Amerika zijn geproduceerd. Albert Heijn, de grootste supermarktketen van Nederland en onderdeel van de wereldwijde retailer Ahold Delhaize, is de eerste retailer die zich aan het project verbindt in lijn met zijn strenge doelstellingen voor broeikasgasemissies en bredere duurzaamheidsagenda.

“Het is een spannend moment voor Klaas Puul, dat zijn rol in de toevoerketen van garnalen naar een hoger niveau tilt door wereldwijde retailorganisaties te helpen hun milieuduurzaamheidsambities te realiseren. De samenwerking met partners als Nutreco/Skretting, Veramaris en Protix laat ons zien hoe belangrijk wij kunnen zijn bij het aanbieden van duurzamere garnalenproducten aan consumenten in heel Europa”, aldus Alan Dale, CEO van Sykes Seafood en Ruskim in het Verenigd Koninkrijk en Klaas Puul in Nederland.

Via dit initiatief zal Skretting Ecuador een nieuw voeder produceren dat twee ingrediënten, vismeel en visolie, gedeeltelijk zal vervangen, waardoor de diversiteit en flexibiliteit worden vergroot en de mariene voetafdruk bij de voederformulering wordt verkleind. Het vismeel zal gedeeltelijk worden vervangen door insectenmeel van Protix, gemaakt van larven van de zwarte soldaatvlieg, dat in een onafhankelijke levenscyclusanalyse is beoordeeld. De visolie zal gedeeltelijk worden vervangen door MSC/ASC-gecertificeerde algenolie van Veramaris. Honderd procent van de overige mariene ingrediënten zijn afkomstig van bijproducten van de visverwerking en alle ingrediënten zijn traceerbaar naar MarinTrust-geaccrediteerde visserijen in Ecuador.

De soja in het voer is afkomstig van ontbossings- en landconversievrije oorsprong, waardoor het voer een aanzienlijke verbetering betekent op het gebied van milieuverantwoordelijkheid in vergelijking met de meeste conventionele garnalenvoeders die momenteel op de markt zijn. Dit voer zal door de leveranciers van Klaas Puul in Latijns-Amerika worden gebruikt voor de productie van duurzame garnalen voor Albert Heijn en, in de toekomst, mogelijk andere retailers in speciale vijvers in Latijns-Amerika.

“Dit initiatief is een prachtig voorbeeld van het in de praktijk brengen van ons doel Feeding the Future. In nauwe samenwerking met de directeur duurzaamheid van Nutreco, José Villalón, zal Skretting Ecuador een van de meest duurzame voeders voor kweekgarnalen op de huidige markt leveren. Dit zal ons helpen om de doelstellingen van onze Sustainability RoadMap 2025 te halen, in het bijzonder het garanderen van 5-10% opname van nieuwe ingrediënten in voerformules. We zijn er trots op dat we deel uitmaken van deze samenwerking in de waardeketen die de naald naar een duurzame oplossing voor de eindconsument zal brengen”, aldus Carlos Miranda, algemeen directeur van Skretting-Ecuador.

In de komende drie jaar zullen de partners van het consortium de formulering van het voer blijven verbeteren volgens hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen, waarbij ze zich baseren op ontwikkelingen op het gebied van garnalenvoeding, terwijl ze zich ook aanpassen aan de snel veranderende ingrediëntenmarkt. Mettertijd zal het consortium het gehalte aan insectenmeel en algenolie verhogen en andere mogelijkheden onderzoeken om de afhankelijkheid van mariene ingrediënten verder te verminderen. Het consortium zal ook garanderen dat alle garnalen worden geproduceerd uit niet-geablateerde ouderdieren en ASC-gecertificeerd zijn.

Foto: V.l.n.r.: Johan Brouwer, Veramaris, Laura Jungman Albert Heijn, Neil Townend, Klaas Puul, Leontien Smal, Klaas Puul, José Villalón, Nutreco, Michel van Spankeren, Protix, Jan Bootsman, Klaas Puul, Emiel Beekwilder, Albert Heijn, Willem van der Pijl, Shrimp Insights, Frederique Glazener, Albert Heijn, Erol Bektes, Albert Heijn. Credit: Nutreco