Prof.dr. Bert de Groot, Rector Magnificus en Dean: “Nyenrode investeert met de aanstelling van Van Hal duurzaam in het onderwerp Sustainability. We zien Sustainability als een van onze kernthema’s en dat thema raakt de bouwsector in het bijzonder. Binnen het Nyenrode Center for Sustainability zal Van Hal nieuwe wegen weten te vinden voor innovatief denken over duurzaam bouwen.”

Van Hal wil een marktvraag voor duurzaam bouwen creëren. Daarbij richt zij zich nadrukkelijk op zowel aanbodzijde (bouwwereld) als vraagzijde van de markt (consumenten), en zowel op beleidmakers en management als op uitvoerende partijen. “Innovatie is een belangrijke drager voor duurzaamheid. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het verduurzamen van de bouw gerealiseerd kan worden, als de betrokken partijen bereid zijn van hun standaardwijze van werken af te stappen en hun blik te verbreden. Er moeten nieuwe samenwerkingsvormen komen en nieuwe processen”, aldus Van Hal.

Een voorbeeld van de nieuwe benadering van dit thema is het CfS Innovation Lab Duurzame Renovatiebouw, waarbij Young Professionals van overheden en diverse sectoren van het bedrijfsleven samenwerkten aan het uitwerken van innovatieve concepten voor de duurzame aanpak van een na-oorlogs renovatieproject. Een tweede voorbeeld is het project waarin wordt onderzocht hoe marktpartijen uit het MKB een bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming en het energiezuiniger maken van de bestaande particuliere woningvoorraad.
Ook de nu zo populaire Cradle-to-Cradle-benadering, die – onder de slogan waste=food – is gericht op het sluiten van kringlopen van materiaal, energie en water, krijgt binnen de leerstoel aandacht.
Van Hal: “Het streven naar ‘good growth’ dat centraal staat bij Cradle to Cradle vormt ook het centrale thema van de leerstoel. Het is het zoeken naar praktijkoplossingen waarbij zowel de betrokken personen als het milieu gebaat zijn. Het mes moet aan meerdere kanten tegelijk snijden. Die zoektocht is moeilijk en vereist veel creativiteit, maar is daarom ook bijzonder leuk en uitdagend.”

Over Anke van Hal
Anke van Hal heeft Bouwkunde gestudeerd aan de TU Delft en promoveerde in 2000 op het onderwerp ‘diffusie van milieu-innovaties in de woningbouw’. Naast haar aanstelling bij Nyenrode is zij ook praktijkhoogleraar Sustainable Housing Transformation aan de TU Delft. In die hoedanigheid houdt zij zich specifiek bezig met een duurzame benadering van bestaande woningen en wijken.