AkzoNobel is voor de vierde keer op rij als eerste geëindigd in de invloedrijke Dow Jones Sustainability Index (DJSI).De vandaag bekend gemaakte ranglijst plaatst AkzoNobel als eerste van 350 bedrijven in de Materials industry-groep. Dat waardeert AkzoNobel’s gedrevenheid tot continue verbetering op het gebied van duurzaamheid. Het laat ook zien hoe de DJSI een sleutelrol speelt bij innovatie voor klanten en de hele waardeketen.

“Dit resultaat sterkt onze overtuiging dat duurzaamheid thuis hoort in het hart van onze bedrijfsstrategie”, aldus CEO Ton Büchner. “De DJSI blijkt een zeer effectief strategisch middel om duurzaamheid en bedrijfsprestaties aan te sturen. De topnotering van vandaag laat zien hoeveel belang we hechten aan samenwerking met klanten in het ontwikkelen van duurzame oplossingen.”

AkzoNobel komt nu al 10 jaar op rij voor in de top 3; de onderneming wil in 2020 tenminste 20% van de omzet uit duurzame oplossingen halen. De DJSI zal een belangrijke rol spelen om dat te bereiken en geeft een extra swing aan AkzoNobel’s duurzame Planet Possible strategie.

“We hebben prachtige producten ontwikkeld, zoals een toevoeging aan asfalt die verwerking bij lagere temperaturen mogelijk maakt en zonlicht reflecterende buitenverf die tot 15% energie helpt te besparen in gebouwen”, voegt Büchner toe. “Innovatie is echter maar een deel van het verhaal. De DJSI helpt ons ook om meer eco-efficiënt te worden, de veiligheid van onze producten te verbeteren, talent aan te trekken en te behouden en de relatie met onze klanten verder te verbeteren.”

De voordelen van nauwe samenwerking met klanten blijken bijvoorbeeld bij de samenwerking van de onderneming met veerdienstonderneming Baleària, die duurzame Intersleek-verf afneemt om aangroei aan de schepen te voorkomen. Die glijden soepeler door het water, gebruiken daardoor minder brandstof en hebben lagere emissies. 

“We wilden deze technologie gebruiken vanwege de potentiële brandstofbesparing en het positieve effect van biocidevrije verf op onze passagiersschepen in de Middellandse Zee”, legt fleet director Guillermo Alomar uit. “Het resultaat was meteen zichtbaar: op basis van een analyse over het eerste jaar zien we een significante brandstofbesparing van 12%.” 

De DJSI wordt algemeen beschouwd als de meest gerespecteerde, onafhankelijke duurzaamheidslijst ter wereld. De benchmark vergelijkt de duurzaamheidsprestaties van vooraanstaande ondernemingen op basis van hun milieu-, sociale en economische resultaten. De ranglijst geeft ook indicaties voor toekomstige ontwikkelingen. Er worden diverse criteria gewogen, waaronder ketenmanagement, eco-efficiency, verantwoord productbeheer, de ontwikkeling van menselijk kapitaal en bedrijfsveiligheid.