Naast technische ondersteuning doneert AkzoNobel het product Ferrazone, dat zal worden gebruikt om atta-tarwemeel en maïsmeel te versterken met biologisch beschikbaar ijzer. Ferrazone (natriumijzer EDTA), dat werd ontwikkeld door AkzoNobel Functional Chemicals, is het type ijzer dat onlangs door de Wereldgezondheidsorganisatie werd geadviseerd als het enige ijzer dat geschikt is voor versterking van atta-meel.

“Wij vinden het belangrijk om onze bijdrage te leveren aan de oplossing van het wereldwijde probleem van ijzergebrek, dat speciaal in India wijd verspreid is,” aldus André Veneman, Director of Sustainability van AkzoNobel. “We hebben ook in andere landen dergelijke initiatieven ontplooid en het doet ons genoegen om samen te werken met het WFP, dat het programma onder haar beheer neemt en zich sterk maakt voor levensverbetering door betere voeding”.

“Dankzij dit project krijgen kwetsbare bevolkingsgroepen toegang tot essentiële voedingsstoffen die nodig zijn om ondervoeding door gebrek aan sporenelementen te bestrijden. Dit betreft in het bijzonder ijzergebrekanemie en daarmee samenhangende gezondheidsproblemen”, aldus Mihoko Tamamura, landendirecteur en vertegenwoordiger voor India van het WFP. “Om ook op lange termijn effectief te zijn verbetert het WFP niet alleen het vermogen van de gemeenschap voor betere dienstverlening, maar vergroot het ook het besef van de voordelen van voedselverrijking en het belang van betere voeding”.

Volgens schattingen treft ijzertekort de helft van alle kinderen in ontwikkelingslanden, wordt de gezondheid van 500 miljoen vrouwen in de vruchtbare leeftijd ondermijnd en sterven wereldwijd elk jaar meer dan 60.000 kinderen bij hun geboorte.

Meelversterking kan een effectieve manier zijn om dit probleem op te lossen en Ferrazone wordt al gebruikt in diverse versterkingsprogramma’s in ontwikkelingslanden, alsmede in versterkte voedingsmiddelen in de ontwikkelde wereld.

Het twee jaar durende project in India zal naar verwachting resulteren in een toename van meelversterking in chakki-molens in andere deelstaten, terwijl in verschillende delen van het land al een begin is gemaakt met het versterken van meel dat wordt gemalen in grote rollenmolens.