Laten we maar onmiddellijk met de deur in huis vallen: om op grote schaal hennep en marihuana te kweken heb je tonnen elektriciteit en water nodig. Vooral als je in Nederland woont waar de temperaturen laag zijn. De teelt is dus niet duurzaam maar daar komt verandering in. De telers zijn immers bereid flink te investeren in innovatie die hun plantage wel duurzaam maakt. Al is die bereidwilligheid meestal afgedwongen. Overheden geven niet graag vergunningen aan vervuilende bedrijven. Kwekers zijn creatief: ze gebruiken autoflowering zaden, leggen zonnepanelen, filteren wateren…

Automatisch bloeiende autoflowering zaden

Het gebruik van automatisch bloeiende autoflowering zaden is in opmars. Dat komt omdat de planten niet seizoensgebonden zijn. Ze bloeien als ze ouder worden en zijn niet afhankelijk van het licht. Voor kwekers is dat gemakkelijk. Ze hoeven de lichtcyclus niet aan te passen. Bovendien zijn deze planten kleiner dan andere cannabisplanten. Ze worden niet langer dan een meter waardoor ze perfect groeien in kleine ruimtes. Na de ontkieming duurt het amper een zeventigtal dagen eer ze gereed zijn voor de oogst.

Hoe hennep voedingsstoffen teruggeeft

Ook hennep verbouwen vraagt veel water en energie maar minder dan marihuana en belangrijk, ook minder dan katoen. Hennep wordt namelijk vooral gebruikt om stoffen uit te vervaardigen. Daarmee is hennep duurzamer dan katoen. Hennep geeft stikstof terug aan de grond terwijl katoen net de grond kan uitputten. Hennep produceert lange vezels die sterker worden als ze nat zijn. Bovendien neemt hennep minder water op en kan je meer planten zetten per hectare. In droge gebieden, zoals in Californië, kan hennep de oplossing zijn voor de uitgedroogde grond.

Energie nodig voor verlichting, ventilatie en temperatuur

Cannabis wordt in Europa en in vele andere landen om veiligheidsredenen binnenshuis geteeld. Dat binnenshuis telen is enorm energie-intensief. Er is energie nodig om de juiste verlichting te regelen, te ventileren en de temperatuur constant te houden. Legale kweek binnenshuis was in de Verenigde Staten goed voor 1 procent van het totale elektriciteitsverbruik en produceerde 15 miljoen ton CO2. Dat was negen jaar geleden toen nog maar vijftien staten legale medicinale wiet kweekten en voordat recreatieve cannabis gelegaliseerd werd.

Innovatie om ecologische voetafdruk te verkleinen

Innovatie is de manier om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Verschillende kwekerijen telen zo duurzaam mogelijk door ledverlichting en een waterterugwinningssysteem te installeren, en pesticiden te vervangen door biologische bestrijdingsmiddelen. Dat vraagt wel wat kennis. Wie overschakelt op biologische producten zal zijn apparatuur intenser en frequenter moeten reinigen. 90 procent van de CO2-uitstoot komt echter voort uit het stroomverbruik. Overschakelen op wind- en zonne-energie kan een oplossing zijn om de uitstoot fors terugdringen.

Nu de klimaatopwarming ook in de Verenigde Staten weer hoog op de agenda staat is de cannabisindustrie er zich goed van bewust dat op een vervuilende manier marihuana of hennep kweken niet meer van deze tijd is. Bij de Verenigde Naties loopt een programma dat de grote spelers in de sector verzamelt om initiatieven uit te denken die de cannabisindustrie duurzamer kunnen maken.