Bij het verstrekken van kredietverzekeringen tijdens de COVID-19 crisis zouden het Klimaatakkoord van Parijs, vermindering van ongelijkheid en de gezondheid van burgers het uitgangspunt moeten zijn, stellen 36 NGO’s uit 20 verschillende landen. De organisaties – waaronder Milieudefensie en Oil Change International – roepen nationale Export Krediet Verzekeraars (EKV’s), zoals het Nederlandse Atradius DSB, dringend op om zo bij dragen aan een groen en eerlijk herstel.

Publiek geld allen naar duurzaam herstel

Overheden voorzien via kredietverzekeraars nationale bedrijven die internationaal opereren van verzekeringen, leningen kredieten en/of garanties. Nu de wereldwijde economie door de coronacrisis hapert wordt de kredietkraan wagenwijd open gezet. Onderzoek (2019) van voor de COVID-19 pandemie toonde al aan dat de Nederlandse overheid de fossiele sector via Atradius steunt met gemiddeld 1.5 miljard euro per jaar, meer dan 60% van de jaarlijks verzekerde waarde. Volgens Milieudefensie en haar partners is het geven van COVID-19 geld en garanties aan fossiele industrie onverstandig.

Directeur Donald Pols: “Geld en garanties aan fossiele bedrijven geven verergert de klimaatcrisis en is ook economisch niet voor de hand liggend. Duurzame energie presteerde in 2019 al 20% beter dan andere sectoren, en véél beter dan olie en gas. Daarnaast geeft investeren in hernieuwbare energie méér mensen toegang tot energie en zorgt het voor banen en stabielere winsten.” De COVID-crisis is in de ogen van de NGO’s daarom hét moment om overal ter wereld groene voorwaarde aan exportkredieten te stellen.

Van bruine naar groene kredieten

De organisaties zijn bang dat het geld van de noodkredieten in de zakken van fossiele bedrijven belandt. Ongegrond is die vrees niet. Wereldwijd hebben de verzekeraars van exportkredieten nagelaten om duurzame voorwaarden aan hun noodpakketten te stellen. Donald Pols: “Zoals klimaatverandering niet stopt bij de grens, stoppen de gevolgen van onze overheidsinvesteringen ook niet bij de grens. Het is daarom nodig dat exportkredietverzekeringen drastisch vergroenen om aan de voorwaarden van de klimaateconomie te voldoen. In Nederland hebben al zo’n 45.000 mensen laten weten dat het tijd is voor overheidsinvesteringen die goed zijn voor het klimaat en voor mensen.”

Weerbaar Zuiden

Fossiele investeringen pakken vaak negatief uit voor mensen in kwetsbare economieën. Landen zoals Mozambique worden afhankelijk gemaakt van gas terwijl er genoeg potentieel is voor zon- en windenergie. “Buitenlandse overheden hebben investeringen in gas verzekerd in Mozambique ondanks de schade die het doet aan het klimaat en de bewoners” zegt Anabela Lemos van Justicia Ambiental uit Mozambique. “Overheden zouden de huidige crisis moeten gebruiken om hun steun aan het bedrijfsleven te verplaatsen van fossiel brandstoffen uit Mozambique naar duurzame banen.”

Download de internationale brief (pdf)