Vandaag zijn de 25 genomineerden (waaronder 6 Nederlandse) van de Postcode Lotteries Green Challenge 2020 bekendgemaakt. Zij maken nog kans op één van de vijf finaleplaatsen en daarmee op de hoofdprijs van 500.000 euro. De jaarlijkse, internationale duurzaamheidscompetitie van de Nationale Postcode Loterij helpt startende ondernemers hun groene innovaties verder op de markt te brengen, met prijzengeld en begeleiding. Naast de hoofdprijs van een half miljoen euro ligt er een prijs van 200.000 euro klaar voor de tweede plaats. De overige drie finalisten ontvangen 100.000 euro. Naast het prijzengeld ontvangen alle finalisten ruim zes maanden coaching om hun zakelijke kansen te optimaliseren.

In totaal dienden 650 ondernemers uit Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Noorwegen en Zweden, de landen waar een Postcode Loterij actief is, hun businessplan in om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Een jury van experts boog zich over de inzendingen en selecteerde de 25 genomineerden. Begin september maakt de organisatie bekend welke vijf startups daadwerkelijk naar de uiteindelijke finale gaan. Op 30 september pitchen zij hun groene startup voor een internationale jury. Dan zal ook de winnaar worden bekendgemaakt.

Dit zijn de Nederlandse startups die kans maken op een finaleplek:

·       aQysta: levert duurzame waterpompen die geen brandstof of elektriciteit gebruiken maar door waterstroming worden aangedreven.

·       BBBLS: bouwt klimaat-neutrale kassen door gebruik te maken van slimme isolatie met zeepbellen in een dubbele dakconstructie.

·       GoodHout: produceert een alternatief voor hout op basis van kokosnootafval. Het verkleint de CO2-voetafdruk en verrijkt het leven van de lokale bevolking in kokosnoot-producerende landen. Het product kan op vele manieren worden gebruikt zoals in luxe interieurs en in meubels.

·       Orbisk: een voedselafval-monitor die volledig automatisch het voedselafval in de keuken registreert zodat een restaurant haar processen en inkopen kan aanpassen en voedselverspilling kan reduceren.

·       Outlander Materials:  door (rest-)stromen uit de voedingsindustrie om te zetten in materialen op biologische basis produceren zij een alternatief voor ‘single-use’ kunststoffen.

·       Reefsystems: biedt innoverende milieuvriendelijke bouwsystemen aan de maritieme sector om biodiversiteit te stimuleren en zo de gezondheid van de oceanen te verbeteren.

Een volledig overzicht van alle 25 genomineerden is te vinden op de website.

Winnaar Green Challenge 2019

Vorig jaar won de Zweedse startup Swedish Algae Factory. Zij kweken een specifiek type algen dat gebruikt wordt voor het efficiënter maken van zonnepanelen, dat tevens inzetbaar is als natuurlijk ingrediënt voor verzorgingsproducten.