Field Factors (Delft) heeft een ton gewonnen tijdens de finale van de Postcode Lotteries Green Challenge 2019. In de Amsterdamse Gashouder pitchte Karina Peña, CEO Field Factors, voor een internationale jury haar start-up en bemachtigde uiteindelijk 100.000 euro voor haar groene onderneming. De hoofdprijs van 500.000 euro ging naar Swedish Algae Factory uit Zweden die een innovatief materiaal van algen ontwikkelde voor o.a. het efficiënter maken van zonnepanelen. De runner-up prijs van 200.000 euro ging naar nuventura uit Duitsland. Naast Field Factors wonnen ook Desolenator uit Groot-Brittannië en TEXEL Energy Storage uit Zweden 100.000 euro.

Behalve het prijzengeld krijgen de vijf finalisten een half jaar ondersteuning en coaching in het verder brengen van hun onderneming tijdens de Green Challenge DeepDive. De Postcode Loterij organiseert de internationale competitie voor groene start-ups dit jaar voor de 13e keer vanuit haar ideaal voor een groenere wereld.

100.000 euro voor circulair systeem voor regenwaterbeheer in de stad

Regenwater wordt voornamelijk afgevoerd, terwijl zoet water één van de belangrijkste grondstoffen op aarde is. Om deze verspilling tegen te gaan ontwikkelde Karina Peña, CEO van het Nederlandse Field Factors, samen met haar team een circulair systeem voor duurzaam regenwatermanagement in de stad: Bluebloqs. Regenwater wordt opgevangen en in de Bluebloqs gezuiverd zodat het op een later moment gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld irrigatie. Field Factors’ missie is om regenwater nuttig te gebruiken, met de natuur als uitgangspunt. Door het winnen van dit prijzengeld, kan Field Factors deze missie verder uitbreiden.

Karina Peña: “Het begon allemaal met een idee op een regenachtige dag. Dat we nu 100.000 euro winnen met de Postcode Lotteries Green Challenge, is fantastisch! Met een groeiend team en lopende projecten in drie Europese steden, zijn we klaar voor de volgende stap. Deze prijs is voor ons een enorme impuls en brengt ons doel, dat in iedere stad duurzaam omgegaan gaat worden met water, weer een stukje dichterbij!”

Hoofdprijs van 500.000 euro voor efficiëntere zonnepanelen met innovatief materiaal van algen

Sofie Allert, CEO en oprichter van Swedish Algae Factory (Zweden) is door de jury beloond met de hoofdprijs van 500.000 euro. Met Swedish Algae Factory kweekt Sofie een specifiek type algen dat van nature licht efficiënt opvangt. Ook heeft het materiaal een hydraterende en reinigende werking. Zo kan het goed gebruikt worden voor het efficiënter maken van zonnepanelen, maar is het tevens inzetbaar als natuurlijk ingrediënt voor verzorgingsproducten.

Runner-up prijs voor nuventura 

Fabian Lemke, medeoprichter en managing director bij de Duitse start-up nuventura, is door de jury beloond met de runner-up prijs van 200.000 euro. Fabian heeft zich samen met zijn team als doel gesteld om schakelinstallaties die gebruikmaken van het krachtige, zeer schadelijke broeikasgas SF6 te vervangen. Zij ontwikkelden een nieuwe schakelaar die op lucht werkt. Met nuventura zetten zij zich in voor een efficiënte en duurzame wereldwijde energiesector.

Ook 100.000 euro voor Desolenator en TEXEL Energy Storage  

De prijzen van 100.000 euro zijn gegaan naar: Desolenator uit Groot-Brittannië, die een technologie heeft ontwikkeld die de restwarmte van een zonnepaneel (zo’n 85% wordt niet in energie omgezet) gebruikt om vervuild of zout water te zuiveren en TEXEL Energy Storage uit Zweden, die een kosteneffectieve batterij heeft ontwikkeld voor het opslaan van wind- en zonne-energie.

Winnaar 2018

Vorig jaar won de Nederlandse start-up The Great Bubble Barrier. Zij ontwikkelden een luchtbellenscherm dat plastic in rivieren en kanalen afvangt in de strijd tegen de plasticsoep. Door het winnen van de Postcode Lotteries Green Challenge kreeg The Great Bubble Barrier de kans om van een klein team met een prototype te groeien naar een bedrijf met internationale ambities.