Met het ondertekenen van de Green Deal 2.0 in de zorg, hebben zorginstellingen zich gecommitteerd aan vier doelstellingen voor een duurzame toekomst. De inzet is het terugdringen van CO2-uitstoot, zuiniger gebruik van grondstoffen, minder medicijnresten in het water en een gezonde leefomgeving voor patiënt, cliënt en zorgmedewerkers. In de wintereditie van magazine ‘NVZ Effect’ van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wordt aandacht besteed aan hoe deze doelstellingen er in de praktijk uitzien.

In het magazine leest u de volgende verhalen:

ZorgSaam wil alleen nog schoon water

Steeds meer ziekenhuizen zuiveren hun eigen afvalwater voordat ze het lozen op het riool. ZorgSaam in Terneuzen heeft een voorbeeldfunctie: vier jaar geleden was locatie De Honte het eerste ziekenhuis dat een PharmaFilter-installatie exploiteerde. De volgende stap is lozing op het oppervlaktewater.

Het klimaatpositieve model van Nij Smellinghe

Met de plaatsing van 9.000 zonnepanelen zet Nij Smellinghe een grote stap in zijn MVO-beleid, dat ruim zes jaar geleden werd ingezet. Het doel om in 2030 ‘klimaatpositief’ te zijn komt in zicht. Maar volgens Folkert Brouwers, directeur Bedrijf en Gebouwen, zijn er nog essentiële innovaties nodig.

Circulair werken in het OLVG

Duurzame zorg leveren is voor milieucoördinator Ellen Parma al zo vanzelfsprekend, dat zij spreekt van het ‘afvinken van afspraken’. Elke afdeling in haar ziekenhuis streeft milieuprestaties na en Ellen ziet erop toe dat zij zich daaraan houden. Zo wordt het OLVG stapje voor stapje vergroend.

Goed eten in de Sint Maartenskliniek

In de Sint Maartenskliniek worden de maaltijden dagelijks bereid met verse producten die zoveel als mogelijk uit de eigen streek komen. Volgens Jan Willem Dikmans, teamleider centrale keuken, begint een lekkere en gezonde maaltijd met de inkoop van goede producten, die worden bereid door vaardige koks. “Zo’n maaltijd helpt onze patiënten herstellen.”

Lees de artikelen in NVZ Effect (pdf)