Idealiter heeft een organisatie een florerend personeelsbestand, waarin de organisatie en het personeel samen aan één doel werken; het optimaal laten functioneren van het bedrijf; ieder voelt zich uitermate betrokken. Natuurlijk komt een dergelijke positieve werkhouding niet vanzelf uit de lucht vallen; als organisatie is er ook werk aan de winkel om duurzaam gemotiveerd personeel te krijgen en te behouden. Wat zijn de aandachtspunten, hoe ontwikkel je als onderneming duurzaam personeel?

Duurzaam inzetbaar personeel, hoe zorg je daarvoor?

Daar waar een werkomgeving prettig is en er een motiverende werksfeer aanwezig is, zal het personeelsverloop, ziekte en verzuim minder hard optreden. Men voelt zich verbonden aan het bedrijf en zal ook niet snel uit dienst treden. Precies wat je wilt als onderneming, want personeel, daarin investeer je vaak door middel van cursussen, zoals een assertiviteitscursus voor bewuster personeel, er worden daarnaast workshops geboden, tot aan HBO opleidingen toe. Maar alleen investeren is niet voldoende.

Personeel meenemen in koerswijzigingen

Als organisatie is het belangrijk om het personeel mee te nemen in nieuwe koersen en besluitvormingen. Alleen zo blijft het personeel gebonden en kunnen zij zich niet alleen rationeel, maar ook met ziel en zaligheid blijven inzetten voor de onderneming. Ook het personeel moet het belang zien van koerswijzigingen en hun aandeel en verantwoordelijkheid daarin krijgen.

Zelfsturend team met eigen verantwoording en inzet

Veel bedrijven en organisaties hanteren al het zelfsturende team. Periodiek, bijvoorbeeld eens per maand, volgt er een vergadering, waarin de punten en de daaraan gebonden acties van de vorige vergadering besproken worden. Zo zorg je er als onderneming voor dat personeel zich ook echt aan de doelstellingen houdt en dat er nieuwe ontwikkelingen en doelstellingen besproken kunnen worden. Zelfsturend zijn zorgt voor extra verantwoordelijkheidsgevoel en een goede planning is hierbij belangrijk. Voor personeelsleden die haar wat hulp bij kunnen gebruiken je een timemanagement cursus overwegen. Periodieke functioneringsgesprekken zorgen ervoor dat er het beste uit het personeel wordt gehaald.

Het beste uit personeel halen via het functioneringsgesprek

Een duidelijke structuur, waarin functioneringsgesprekken periodiek voorkomen, is goed voor zowel de onderneming als het personeel. Tijdens zo’n functioneringsgesprek worden namelijk ook de wensen en bevindingen van het personeelslid besproken, zo kunnen leidinggevende en het personeelslid nagaan of het personeelslid toe is aan een nieuwe uitdaging/functie binnen de eigen loopbaan in de organisatie. Personeel krijgt hierdoor geweldige kansen die benut kunnen worden en voelt zich gehoord en gewaardeerd. Er wordt perspectief geboden. Soms is er dan wel een opleiding nodig om die nieuwe uitdaging aan te kunnen gaan.

Ontspannende activiteiten in house

Moderne bedrijven zijn vaak al volledig om; op de werkvloer zijn speciale loungeruimtes met banken aanwezig, er kan een potje tafelvoetbal gespeeld worden, of even de krant worden gelezen. Ontspanning op de werkvloer kan reuze belangrijk zijn. Natuurlijk tref je dit soort punten eerder op kantoor, dan in productiehallen waar meters gemaakt moeten worden. Toch waardeert het personeel dergelijke plekken in het bijzonder. Het is fijn om een functioneringsgesprek in een leuke, ontspannen setting te kunnen voeren, dan in een kale, zakelijke kantoorruimte.

Voor bedrijven zijn er dus tal van mogelijkheden om als goede werkgever op te treden, zodat er een duurzaam personeelsbestand kan worden gecreëerd.