Zenith Energy Terminals, één van de grootste opslagterminals in de haven, heeft een Memorandum of Understanding getekend met het Duitse INERATEC om een Power-to-Liquid fabriek te bouwen in de haven van Amsterdam. Een Power-to-Liquid fabriek zet hernieuwbare energie (power) om naar een duurzame brandstof (liquid). De fabriek heeft een geplande jaarlijkse productiecapaciteit van 35.000 ton en komt op het terrein van Zenith Energy Terminals te staan. In 2027 moet de fabriek operationeel zijn.

Voor de productie van de e-fuels zijn groene waterstof en CO2 nodig. De groene waterstof zal lokaal worden geproduceerd en geïmporteerd worden. De CO2 wordt afgevangen bij Nederlandse industrieën. Het doel is om duurzame kerosine, CO2-neutrale benzine en schone diesel te produceren en daarmee de luchtvaart-, scheepvaart- en wegtransportsectoren te bedienen.

Keuze voor de haven van Amsterdam

De samenwerking tussen Zenith Energy Terminals en INERATEC gaat gebruikmaken van de bestaande infrastructuur in de Amsterdamse haven en de toegang tot groene waterstof en CO2. Ook wordt de strategie van Port of Amsterdam op het gebied van de energietransitie en de circulaire economie gezien als een belangrijke katalysator. Met deze nieuwe fabriek wordt de positie van de Amsterdamse haven als duurzame energie-hub verder versterkt.

“Wij zijn verheugd om met INERATEC samen te werken en hen een springplank te bieden voor hun productie van e-fuels. De Amsterdamse terminal van Zenith Energy is een perfecte partner en we zijn blij dat we INERATEC toegang kunnen bieden tot ervaren energiebehandelingsactiviteiten, sterke toeleveringsketens en belangrijke logistiek.” – Jeff Armstrong, CEO van Zenith Energy Terminals

“Port of Amsterdam is erg blij met de plannen van Zenith Energy Terminals en INERATEC”, aldus Koen Overtoom, CEO. “Deze ontwikkeling sluit nauw aan bij onze strategische ambities en onderstreept de sterke concurrentiepositie van de Amsterdamse haven als duurzame brandstoffen-hub. Zenith en INERATEC lopen voorop in de ontwikkeling en wij ondersteunen dergelijke initiatieven graag.”