Wouter Barkman (bol.com): “Hoe maak je logistiek klimaatneutraal?”

“Toen ik voor het eerst op een podium hardop uitsprak dat we in 2025 CO2-neutraal zouden zijn met bol.com kreeg ik gewoon een brok in mijn keel. Ik dacht echt: ‘wauw, wij roepen dit én we gaan dit doen. Met elkaar!'”

Wouter Barkman is Director Warehouse XL en in zijn rol verantwoordelijk voor het distributiecentrum in Nieuwegein waar alle grote goederen worden verzonden, van airfryers tot koelvries-combinaties. “Dit warehouse is speciaal geopend om de aanvoer en bezorging van dit soort grote producten goed af te kunnen handelen. We hebben het pand op de groei uitgezocht, maar het gaat zo hard, dat we alweer willen uitbreiden.”

Duurzaamheid binnen logistiek

Die uitbreidingen doen Wouter en zijn team niet gedachteloos. “Een paar jaar geleden zijn we met een groep enthousiaste collega’s aan de slag gegaan met het duurzaamheidsbeleid van bol.com. We hebben een kernteam samengesteld en er is tijd vrijgemaakt om duurzaamheid bij bol.com in de breedte vorm te geven. Ons doel is duidelijk: Volledig CO2-neutraal opereren in 2025!”

Wouter tekent uit hoe het duurzaamheidsbeleid van bol.com is verdeeld in drie pijlers:

  1. Logistiek en omgeving

    “Om onze ecologische voetafdruk te verkleinen kunnen we bij bol.com het meeste resultaat boeken met duurzame maatregelen op het gebied van energiegebruik, bezorging, verpakkingen en retouren.”

  2. Winkel en assortiment

    “Het is belangrijk dat klanten goed geïnformeerd keuzes kunnen maken binnen ons brede assortiment. Ten aanzien van de herkomst, het productieproces en de milieu-impact van artikelen.”

  3. Mens en maatschappij

    “We zorgen ervoor dat onze collega’s een goede werkomgeving hebben, waardoor ze zowel fysiek als mentaal goed in hun vel zitten. En we dragen bij aan een duurzame maatschappij met diverse activiteiten.

Verankerd in de strategie

Wouter vervolgt: “Binnen mijn domein, logistiek en omgeving, hebben we een analyse gedaan naar alle processen. Daar kwam onder andere uit dat we binnen de logistieke keten best een footprint achterlaten. Hier kun je denken aan het gebruik van energie van de machines, onze verpakkingen en het vervoer. Daar moesten we dus aan gaan werken. Dat doen we nu op allerlei vlakken binnen de logistieke keten. Het distributiecentrum in Waalwijk draait volledig op lokale wind- en zonne-energie, we vangen het regenwater op om de toiletten mee door te spoelen. Rondom het gebouw hebben we allerlei nestkasten voor vogels, vleermuizen en insecten, zodat we een natuurlijke leefomgeving behouden.”

“Binnen houden we ons eveneens aan het hoogste BREEAM Excellent duurzaamheidsniveau. We zorgen voor een optimale warmteregulering in het pand, er is voldoende natuurlijk daglicht en een continue toevoer van frisse lucht.”

Wouter vertelt vol passie en enthousiasme over de duurzame initiatieven van de logistiek binnen bol.com. “Wij geloven dat je de duurzame doelen moet verankeren in de strategie van je hele bedrijf. We focussen op de mogelijkheden die dat brengt. Door er bijvoorbeeld voor te kiezen om een aanzienlijk deel van ons assortiment niet meer te verpakken in de kenmerkende bol.com dozen, maar een verzendlabel op de originele doos te doen. We maken het efficiënter voor de operator, die kan minder handelingen doen. Het betekent dat we minder karton hoeven in te kopen. Dus naast de duurzame kant van zo’n besluit, zit er ook een financieel voordeel aan.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website van bol.com

Share Button