Hoe organiseer je een circulair evenement? Waar begin je dan? En waarom is dat zo belangrijk? Tips en trick op basis van interviews met o.a. IDEA, Genootschap van Eventmanagers, DGTL en Mysteryland zijn gebundeld in de whitepaper Duurzame Evenementen.  

“Heel eerlijk gezegd staat de whitepaper niet alleen vol met oplossingen. Er staan juist ook heel veel vragen in,” aldus Dianne Joosten, marketing manager Moonen Packaging. “Het stellen van kritische vragen is – naast een heldere missie en visie op het gebied van duurzaamheid – de eerste stap in verduurzamen. Uiteraard staan er ook praktische en direct implementeerbare quick wins in de whitepaper.”

Starten met verduurzamen

Starten met duurzaamheid lijkt erg ingewikkeld en daarom wordt het ook uitgesteld. ‘Met deze whitepaper willen we laten zien dat evenementen simpel kunnen verduurzamen. Circulariteit bij evenementen is zeker ingewikkeld. Maar een eerste stap zetten in verduurzamen is niet moeilijk,” aldus Dianne. “Een goede eerste stap is het in kaart brengen van alle materialen en hoe die verwerkt worden. Vaak zie je dan direct al pijnpunten. Zorg voor focus. Kies voor een beperkt aantal pijnpunten en ga aan de slag. Dit kunnen concrete punten zijn zoals het lokaal inkopen, kiezen voor duurzame disposables, verminderen van no-show, het inkopen van groene stroom en het gescheiden inzamelen van afval.”

Ketensamenwerking voorwaarde voor circulariteit

Het maakt niet uit in welke sector je werkzaam bent. Ketensamenwerking en circulariteit zijn met elkaar verbonden. Dat is bij evenementen niet anders. “Heldere afspraken met toeleveranciers zijn essentieel, maar je moet ook kritisch zijn. Je kan afval gescheiden aanleveren, maar als de afvalverwerker de moeite niet neemt om het gescheiden te verwerken, dan bereik je ook niets. En koopt een cateraar lokaal in, vraag dan ook door. Wat verstaat hij onder lokaal?”

“Daarnaast hebben ook de gasten en bezoekers een grote rol. ‘Stimuleer het gebruik van OV en zorg voor awareness. Het is belangrijk dat ook zij zien dat afval een waardevolle grondstof is én daarom het afval goed scheiden.“

De whitepaper is te downloaden op corporate.moonenpackaging.com/duurzame-evenementen .

Moonen Packaging en duurzaamheid

Moonen Packaging is koploper op het gebied van composteerbare verpakkingen, op basis van hernieuwbare grondstoffen. Daarnaast is het een van de groenste bedrijven in Nederland en winnaar van de 3e Lean & Green Star in duurzame logistiek. “Wij zetten onze kennis graag in om anderen te helpen verduurzamen. Dat doen we door middel van lezingen, het begeleiden van scholen en studenten, eigen evenementen, maar ook door whitepapers,” aldus Dianne.