Fornet, een award-winning laundry & dry cleaning concept met 1600+ shops in zo’n 300 Chinese steden heeft deze zomer de deuren geopend van de eerste flagship store midden op de Zuidas in Amsterdam. In 1997 begon Fornet met één winkel in Peking. Nu – 25 jaar later – is Fornet International B.V. opgericht als corporate startup om het bewezen franchise model naar een internationaal niveau te tillen. Fornet heeft een concept voor duurzaam wassen ontwikkeld waarbij duurzaamheid wordt gecombineerd met eenvoud en gemak. 

Kwaliteitsmerk in textielverzorging

“Al jaren zien we dat kwaliteit voor Fornet klanten van het grootste belang is”, aldus Julie Zhu – General Manager Fornet Beijing Laundry Service Co. Dit wordt onderstreept door een modern shop design. Uit een benchmark van de eerste weken dat de nieuwe vestiging open is blijkt dat kwaliteit voor Nederlandse klanten net zo goed van toepassing is. “In 29% van de orders bevat het kledingstuk een vlek waar de klant geen raad mee weet”, aldus Leon Wennekes – General Manager en Co-Founder Fornet International B.V. Fornet reinigt miljoenen kledingstukken per jaar en heeft zo een enorme kennis databank opgebouwd omtrent kwalitatieve textielverzorging. Via digitale kanalen is deze overal beschikbaar en zo kan ook de klant op de Zuidas in 99,7% van de gevallen weer een brandschoon kledingstuk retour ontvangen. Fornet beoogd hiermee een vertrouwd merk in de markt te zetten waar klanten hun kleding met een gerust hart achter kunnen laten.

Duurzaam & gemakkelijk

Fornet heeft een concept ontwikkeld waarbij duurzaamheid wordt gecombineerd met eenvoud en gemak. Het wasproces is 2-3 keer milieuvriendelijker dan de wasmachine bij particulieren thuis (zie TNO onderzoek) en klanten hoeven geen tijd meer te besteden aan de wekelijkse stapel wasgoed. Net als bij een traditionele stomerij kunnen klanten terecht met hun delicate kleding van zijde en wol. Dit is grofweg 5% van de kledingkast. Met de innovatieve wash & fold propositie beoogt Fornet voor de
andere 95% van de kledingkast een oplossing te bieden. Al vanaf 14,95 euro per week kan een eenpersoonshuishouden de was de deur uit doen. Om het voor klanten makkelijk te maken heeft Fornet qua locatie gekozen voor het hart van de innovatieve Zuidas. Naast de 2.500 huishoudens die in de torens wonen is de locatie een uitkomst voor mensen die op weg naar werk kleding wil afgeven of ophalen. Daarnaast kunnen klanten via een app 6 dagen per week orders plaatsen die met een e-bike worden opgehaald en binnen 48 uur weer retour worden geleverd binnen de ring van Amsterdam.

“Vergeleken met een bestelbusje beoogd Fornet zo 90% minder CO2 uit te stoten (6.700 kg CO2 per jaar) en 60% sneller te bezorgen zoals uit onderzoek blijkt”, aldus Wennekes.

Ketenverantwoordelijkheid

De textile care sector is onderdeel van de veel grotere textiel & fashion industrie. Fornet zoekt nadrukkelijk de samenwerking met fashion partijen op om de eco-footprint van een kledingstuk gezamenlijk te verlagen. Door middel van milde wasprocessen en kledingreparatie faciliteiten bezit Fornet bestaande infrastructuur waarmee de levensduur van kleding kan worden verlengd. Een rapport van ECOS (april, 2021) concludeert dat 9 maanden verlenging van levensduur de footprint van een kledingstuk wel 20-30% kan verlagen.

Miljarden marktpotentie

In een land als Nederland zetten stomerijen slechts 150 miljoen euro per jaar om (bron: brancheorganisatie NETEX). De traditionele stomerij markt heeft het de laatste decennia niet makkelijk gehad met de opkomst van goedkope kleding en minder formeel kleedgedrag. Wanneer er echter naar de totale markt van wasgoed wordt gekeken ontstaat een heel ander beeld. De data van Europese brancheorganisatie AISE over 2020 laat zien dat slechts 3% van alle kilo’s wasgoed in Europa professioneel werden gewassen. Dit betekent dat er een potentiële markt 97% voor ons ligt.

EY deed er in opdracht van brancheorganisatie FTN onderzoek naar en concludeerde een miljarden potentie mits deze door innovatieve marktpartijen wordt ingevuld. Hier beoogt Fornet op in te spelen.

Over Fornet services

Fornet is een corporate startup opgericht door Leon Wennekes (general manager) en Julie Zhu (board member Fornet International en general manager van Fornet in China). De startup levert innovatieve & duurzame textile care services aan particulieren, corporate offices en MKB bedrijven.

Textile care is een breed begrip bestaande uit laundry, wet cleaning, dry cleaning, shoe care en repair & alterations. Oftewel een totaal oplossing voor kledingkast at home.