Een interview met de oprichters van Vita Koffie, Marjolein Broekhuizen en Jean Ngoma, over hun motivatie om dit koffiebedrijf te starten.

Vanuit welk oogpunt is Vita Koffie opgericht?

Twee jaar geleden hebben wij Vita Koffie opgericht. Wij verkopen kwaliteitskoffie uit Congo, betalen de koffieboeren een eerlijke prijs en investeren een gedeelte van onze winst in sociale projecten in Congo. Dit doen wij omdat we vinden dat Congolese koffieboeren een eerlijke prijs verdienen voor hun koffie.

Waarom hebben jullie gekozen voor Congo?

Wij hebben een sterke band met Congo omdat Jean, medeoprichter, hier is geboren en opgegroeid. We wilden iets doen voor de Congolese bevolking wat een blijvende verandering kan brengen. Dus niet alleen maar geld geven maar een eerlijke handel creëren zodat koffieboeren een toekomst kunnen opbouwen. Congo was namelijk voor lange tijd een van de grootste koffie exporteurs ter wereld. Maar door voortdurende conflicten is deze markt steeds verder ingekrompen.

En hoe zijn jullie op de naam ‘’Vita Koffie’’ gekomen?

We zijn op deze naam gekomen omdat Jean’s moeder, Vitaline heet. In de Congolese cultuur staat de moeder centraal en als eerbetoon aan haar hebben wij ons bedrijf naar haar vernoemd. Daarnaast betekent Vita ‘’leven’’ in het Latijn. Wij geloven dat een eerlijke prijs en onze filosofie van direct trade de levens van koffieboeren kan veranderen.

Wat maakt jullie anders dan andere koffie aanbieders?

Het grote verschil zit hem in het feit dat wij de koffieboeren persoonlijk kennen en hun taal spreken. Dit maakt dat we echt gelijkwaardige samenwerkingspartners zijn en kunnen garanderen dat de boeren een eerlijke prijs krijgen. Wij richten ons alleen op Congo en onze koffie is een 100% Congolees product. Door te focussen op één land en één regio kunnen we echt een verandering brengen.

Kunnen jullie wat meer vertellen over waar de koffiebonen vandaan komen?

Onze koffiebonen worden verbouwd in de hooglanden van de Lake Kivu regio. Deze provincie ligt in het oosten van Congo en staat bekend om zijn vruchtbare landbouwgrond. De koffie uit deze regio wordt beoordeeld met een cupping grade van 85 of hoger! Wij kopen onze koffiebonen van verschillende coöperaties die de boeren helpen om een sterkere positie te verkrijgen in de koffiemarkt.

Hoe passen jullie duurzaam ondernemen toe?

Door koffieboeren een eerlijke prijs te geven voor hun koffie helpen we mee om een duurzame verandering tot stand te brengen. Doordat ze een goede prijs krijgen kunnen ze investeren in onderwijs of vernieuwingen doorvoeren. Hierdoor krijgen ze toekomstperspectief en doorbreken we de cirkel van financiële afhankelijkheid. Ook worden de koffiebonen op een duurzame manier verbouwd. Elke koffieboer heeft zijn eigen lapje grond waarop wordt verbouwd en er wordt niet gewerkt met pesticides waardoor de natuur behouden blijft.

Hoe zijn jullie de toekomst met jullie bedrijf?

Momenteel veranderen wij onze verpakkingen en website en we maken het een echt Congolees product zoals door het gebruik van Congolese designs en kleuren van de vlag. Hierdoor wordt het een extra aantrekkelijk om te kopen of om cadeau te geven!