De vijf finalisten van de Sustainability Challenge 2013 zijn bekend. In het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam bepaalden Unilever, PostNL Pakketten, Koninklijke BAM groep, Vitens en Alliander vrijdagavond welke vijf oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken die ons allen raken naar de finale van de toonaangevende competitie gaan.

Voor Alliander bedacht team Glocal een manier om zonnestroom van boeren zo efficient mogelijk aan het elektriciteitsnet terug te leveren. Team Fris! bedacht voor Vitens een manier om het kraanwater te beschermen tegen vervuiling door schaliegasboringen. 

Voor BAM werd door team Sustainabuild een duurzame manier van aanbesteden in de bouwwereld bedacht, terwijl team De Groene Weg voor PostNL een manier verzon om de postbelevering in de binnenstad radicaal te verduurzamen. Voor Unilever bedacht team 4 Seasons een manier om producten met duurzaam geteelde groenten onderscheidend te maken voor consumenten.

Sustainable Challenge 1.JPG
De vijf bedrijven gaan met hun finalisten op 21 november onderling de strijd aan op het Nationaal Sustainability Congres in Rotterdam. Het winnende team krijgt een Fairphone en mag het idee bij het management van het bedrijf presenteren. Wie weet zien we één of meerdere oplossingen binnenkort terug in de praktijk.

Honderd studenten en recent afgestudeerden met kennis van duurzaamheid werkten de afgelopen weken aan concrete en uitvoerbare oplossingen voor vijf duurzaamheidsvraagstukken. Elk vraagstuk is verbonden aan een thema zoals energie, water, logistiek, bouw en consumentenproducten.

Op 4 oktober begon de challenge met een kickoff op het hoofdkantoor van Alliander. Op 18 oktober verzamelden alle teams zich op het expertiselab van de Universiteit Utrecht om hun idee met 11 experts van Het Groene Brein en PUM te bespreken.

De challenge wordt georganiseerd door SustainableMotion en partner NCDO. SustainableMotion is een jong bedrijf opgericht door Cees Dekker en Vincent van Velzen, twee voormalige duurzaamheidstudenten. SustainableMotion slaat de brug tussen studenten met kennis van duurzaamheid en het bedrijfsleven. De Sustainability Challenge richt zich op het vinden van innovatieve oplossingen voor vraagstukken die ook daadwerkelijk uitvoerbaar zijn.

sust_half

FOTO: De vijf winnende teams bij de ingang van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Download hier het beeld in hoge resolutie.