BONTRUP en Amer Shipping, beide eigenaar van het binnenvaartschip ms. Ventum, kondigen vandaag aan dat het schip het Green Award ‘certificaat goud’ heeft behaald. Zowel BONTRUP als Amer Shipping zijn zeer actief met concrete acties om hun eigen operatie te verduurzamen. Daarnaast zetten zij zich ook in om een positieve impact te hebben op de Milieu Kosten Indicator (MKI) van projecten en scope 3 activiteiten van haar klanten. Een win-win-win-win situatie.

Jan Fransen, Executive Director Green Award Foundation: “De binnenvaart staat al bekend als een van de meest duurzame manieren van transport. We zien echter ook nog veel ruimte voor versnelling. Wij juichen het initiatief van BONTRUP en Amer Shipping toe en roepen andere binnenvaartondernemers op hen te volgen. Daarnaast zou het mooi zijn als steeds meer verladers de voorkeur geven aan schepen met een Green Award certificaat’.

In totaal varen er zo’n 5.820 drogelading schepen onder Nederlandse vlag. Ms. Ventum is het 149ste drogelading-binnenvaartschip met een Green Award certificaat op het niveau ‘goud’. Schepen met een Green Award hebben toegang tot diverse financiële voordelen zoals kortingen op havengeld en diverse producten en diensten. En, steeds vaker: ook een streepje voor bij verladers.

Diederik Oosting, Directeur AsfaltNu, een klant van BONTRUP: “Ieder proces dat in onze keten duurzamer kan, moeten we aanpakken. Voor ons heeft de verduurzaming van de ms. Ventum directe positieve impact. Met de aanstaande rapportage eisen over scope 3 activiteiten, zijn wij zeer kritisch over met wie wij samenwerken. Naast de kosten, speelt duurzaamheid een belangrijke rol in de keuze voor onze logistieke partners.”

Ms. Ventum is gebouwd in Raamsdonksveer in 1979. Het schip was uitgerust met een Stork Werkspoor uit 1979 met 1190 pk. Peter Buijks, Managing Director Amer Shipping: “Gezien de aanscherping van emissie-eisen hebben wij samen met BONTRUP besloten om ms. Ventum te gaan her-motoriseren. Er is besloten om de motoren van het schip volledig Stage V te maken. Uiteindelijk resulteert dit in minder uitstoot door minder brandstof gebruik en tegelijk minder kosten. Dit zijn mooie resultaten en we zijn dan ook alweer bezig met de verduurzaming van een volgend schip om de gehele vloot te voorzien van een Green Award.”

Pieter-Jos Blokzijl, Sales & Quality Director BONTRUP: “Op jaarbasis vervoeren wij zo’n 4,5 miljoen ton via de binnenvaart in Nederland en België. Verduurzaming van de keten is voor iedereen van belang; onze klanten, vervoerders, eigen operatie en de samenleving. De samenwerking met Amer Shipping is uniek en we zijn zeer tevreden over de innovatieve en praktische aanpassingen die de vloot meer dan geschikt maakt voor een duurzame toekomst. Binnenkort zullen naar verwachting meer schepen volgen die het certificaat op het niveau ‘goud’ krijgen. Onze ambitie voor het transport van al onze producten via binnenvaart is om dat zo duurzaam mogelijk, het liefst met het gouden certificaat uit te voeren.”

Foto: BONTRUP/ Amer Shipping