De vraag naar plantaardige alternatieven voor dierlijke eiwitten neemt steeds verder toe. Royal Koopmans gaat samen met het Carbohydrate Competence Centre (CCC) onderzoeken op welke manier tarwezemelen gebruikt kunnen worden om plantaardige vlees- en melkproducten te produceren.

Eiwittransitie

Het Voedingscentrum stelt dat in 2030 60% van alle eiwitten die we eten afkomstig moeten zijn van plantaardige bronnen. Plantaardig en minder dierlijk eten is belangrijk voor de gezondheid en het milieu. Eiwitten spelen een grote rol bij een gezond voedingspatroon. Om bij te dragen aan gezondere voeding start Royal Koopmans een vierjarig en intensief onderzoekstraject met het CCC, een initiatief van Rijksuniversiteit Groningen en Wageningen University & Research, om bij te dragen aan de eiwittransitie uit koolhydraten.

Doel van het onderzoek

De essentie van het onderzoek is de valorisatie (waardebepaling) van tarwezemelen om functionele clean label-oplossingen te ontwikkelen voor toekomstige toepassingen, zoals vegetarische burgers, vegan melk en vegan lekkernijen.

Dirk Lodewijk, CEO Royal Koopmans: “Om een dergelijk fundamenteel onderzoek goed aan te pakken, is het nodig om samen te werken met een kennispartij als het CCC. Samen met prof. dr. Gert-Jan Euverink van de Rijksuniversiteit Groningen zetten we een vierjarige studie op om gedegen onderzoek te doen naar de mogelijkheden van tarwezemelen als basis voor een nieuwe plantaardige grondstof. Hoewel we in de afgelopen jaren veel kennis hebben opgedaan, wordt dit onderzoek een spannende reis. Ik kijk uit naar de uitkomsten en tussentijdse resultaten van deze samenwerking.”