De afgelopen maanden onderzocht de VBDO welke beursgenoteerde onderneming het best rapporteert over maatschappelijk verantwoord ondernemen bij haar toeleveranciers en over de activiteiten om dat te bevorderen. Belangrijke mogelijke knelpunten bij leveranciers liggen bijvoorbeeld op het gebied van het veroorzaken van milieu-incidenten, gebruik maken van kinderarbeid, slechte arbeidsomstandigheden op productielocaties, etc.

Voor dit onderzoek maakte de VBDO gebruik van de, door haar ontwikkelde, Responsible Supply Chain Management Benchmark methode. Onderzocht werden 32 grote Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen uit verschillende sectoren.

Drie tot vijf ondernemingen, die als beste ‘ketenbeheerders’ uit het onderzoek komen, worden genomineerd voor de Award. Dan is het aan de vierkoppige jury om één winnaar te selecteren. De genomineerden worden in de week voor de uitreiking bekendgemaakt.

De jury bestaat uit een aantal zwaargewichten uit de duurzaamheidswereld:

Juryvoorzitter Jan van der Kolk was jarenlang managing partner van KPMG Sustainability en adviseerde in die functie ondernemingen over de implementatie van duurzaamheid in hun bedrijfsvoering. Sinds kort is hij zelfstandig adviseur.

Ilona Hofstra is tv journalist en mede-initiatiefnemer van het multi-mediale Goodies, een lifestyle concept voor de bewuste consument. Als bestuurslid of ambassadeur is ze betrokken bij MVO organisaties, o.a. Stichting Max Havelaar en Stichting De Wilde Ganzen.

Willem Lageweg is directeur van MVO Nederland, het nationale kenniscentrum voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarvoor was hij jarenlang in diverse leidinggevende functies werkzaam bij Rabobank Nederland.

Herman Mulder is recent gepensioneerd na een lange carrière bij ABN AMRO, laatstelijk als Directeur -Generaal Risk Management & Sustainable Development. Hij is één van de initiatiefnemers van de inmiddels wereldwijde geaccepteerde Equator Principles, waarmee financiële instellingen de sociale, milieu- en ethische aspecten van projectfinancieringen kunnen beoordelen.

Bij de viering van haar tienjarig bestaan op 2 februari 2006 kondigde de VBDO al aan de komende jaren nadruk te gaan leggen op maatschappelijk verantwoord ketenbeheer. Volgens de VBDO is het onmogelijk te claimen maatschappelijk verantwoord te ondernemen als niet duidelijk is wat de toeleveranciers doen op dit gebied. Zeker omdat bij veel multinationals meer dan 60% van de bedrijfskosten gemaakt worden door inkoop van producten en diensten.