UTZ Certified begint een duurzaamheidsprogramma voor de teelt van hazelnoten in Turkije. Het 3-jarige pilot-project wordt uitgevoerd in de regio’s: Trabzon, Giresun en Duzce. UTZ verwacht dat circa 175 boeren zullen participeren. Bedrijven uit de sector, zoals Migros/ Delica AG,, Natra en de REWE Group hebben al laten weten het initiatief te ondersteunen.  

UTZ is het eerste certificeringsprogramma dat de hazelnootteelt wil aanpakken volgens de drie duurzaamheidspijlers: people, profit en planet. Voor het pilot-project hanteert UTZ een pakket van eisen  om de productie van hazelnoten duurzaam te maken. Deze hebben onder andere betrekking op: eerlijke, veilige en gezonde werkomstandigheden, goede landbouwmethoden en de bescherming van het milieu.

Han de Groot, algemeen directeur van UTZ Certified, kijkt uit naar het verloop en de resultaten van het pilot-project: ”Na koffie, thee en cacao kunnen wij nu, samen met onze partners uit de handel, voedingsindustrie, detailhandel en NGO’s, onze ervaring inzetten voor verantwoorde hazelnootteelt. Als alles volgens planning verloopt, verschijnen de eerste UTZ-gecertificeerde hazelnoten in de eerste helft van 2016 op de markt.” 

Turkije is goed voor meer dan 70% van de wereldwijde hazelnootproductie, waarvan het merendeel naar Europese landen wordt geëxporteerd voor gebruik in de zoetwarenindustrie. Deze laatste is zich bewust van de noodzaak tot meer duurzaamheidsmaatregelen in de sector, die onder andere zullen leiden tot betere levensomstandigheden voor de boeren en betere producten voor de consument.