Afgelopen vrijdag (5 juni) vond de finale van de SDG-Challenge University 2020 plaats. Een project van jongerenbureau Soapbox, waarbij vijftien studententeams een oplossing uitwerkten voor een duurzaamheidscase van vijftien deelnemende toonaangevende organisaties (o.a. Heineken, Ministerie van Buitenlandse Zaken, ABN Amro en Renewi). Samen werkten zij aan een uitdaging van de organisatie op het gebied van de Sustainable Development Goals (SDGs). Universiteit Tilburg (casus Gemeente Den Bosch) werd door de jury verkozen tot winnaar en Universiteit Amsterdam (casus Fairtrade Max Havelaar) won de publieksprijs. 

Van het vergroenen van de Nederlandse horeca tot het opzetten van een fair-chain voor koffieboeren in Ethiopië. Op de aangepaste finale in CIRCL Amsterdam pitchten de vertegenwoordigers van de teams hun oplossing voor een professionele jury én voor de livestream, waar meer dan 500 mensen meekeken.

Universiteit Tilburg winnaar juryprijs

De jury keek naar de potentiële impact op de organisatie, sector en de SDGs. Uiteindelijk gaf Sandra Pellegrom, SDG Coördinator Nederland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het beslissende woord. Team Universiteit Tilburg & JADS die een team vormden met de Gemeente Den Bosch was de grote winnaar. Samen werkten zij aan een concept om data te gebruiken om de afvalberg in de gemeente te verminderen. De studenten bedachten een dashboard om specifieke product- en afvalstromen in beeld te brengen, zodat bijv. supermarkten er minder van op de markt gaan brengen.

Universiteit Amsterdam winnaar publieksprijs

Het publiek kon vanuit huis ook meestemmen voor de publieksprijs. Deze ging naar de Universiteit van Amsterdam die samen met Fairtrade Max Havelaar werkten aan de toekomst van social auditing.

Jury

De jury bestond uit:

  • Sandra Pellegrom – Dutch SDG-Coördinator (Ministerie van Buitenlandse zaken)
  • Folkert van der Molen, Marketing Manager / SDG-enthusiast bij Sustainalize
  • Rik Thijs, Wethouder Klimaat & Energie bij de Gemeente Eindhoven
  • Martine de Vaan – Innovatie Manager | Rijkstvastgoedbedrijf
  • Tatiana Glad – Director & Founder | Impact Hub Amsterdam

Met de SDG-Challenge mobiliseert Soapbox (in samenwerking met Impact Hub Amsterdam) studenten en organisaties om samen te werken aan de SDGs, zodat organisaties hun bedrijfsvoering vergroenen en studenten getriggerd worden om een carrière in duurzaamheid na te jagen.