Afgelopen donderdag (2 december) vond de finale van de SDG-Challenge University 2021.2 plaats via een livestream vanuit Paleis Soestdijk. Een project van jongerenbureau Soapbox, waarbij zestien studententeams aan een oplossing werkten voor een duurzaamheidscase van zestien deelnemende toonaangevende organisaties (o.a. Eneco, ANWB en Rabobank). Samen werkten zij aan een uitdaging van de organisatie op het gebied van de Sustainable Development Goals (SDGs). Rijksuniversiteit Groningen (gekoppeld aan Eska) werd door de jury verkozen tot winnaar en Erasmus Universiteit (gekoppeld aan BNG Bank) won de publieksprijs. 

Van een online escaperoom die mensen spelenderwijs bekend maakt met stappen die ze kunnen ondernemen om duurzamer te leven tot een combustion engine die energie opwekt door de verbranding van staal, het is allemaal voorbij gekomen tijdens de finale in Paleis Soestdijk. Hier pitchten de vertegenwoordigers van de teams hun oplossing voor een professionele jury én voor de livestream, waardoor mensen thuis ook konden meegenieten van deze leuke en inspirerende middag. 

Jury

De presentaties werden beoordeeld door een professionele jury, deze bestond uit:

  • Sandra Pellegrom – SDG Coordinator Ministerie van Buitenlandse zaken
  • Folkert van der Molen – Oprichter Van der Molen E.I.S / Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen
  • Manon Klein – Directeur Impact Hub Amsterdam
  • Tom Emmelkamp – Partner Climate Change & Sustainability @ EY

Rijksuniversiteit Groningen (Eska) winnaar juryprijs

De jury keek naar de potentiële impact op de SDG’s, de organisatie en de gehele sector. Uiteindelijk gaf Sandra Pellegrom, SDG Coördinator Nederland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het beslissende woord. Team Rijksuniversiteit Groningen, dat een team vormde met Eska, was de grote winnaar! Samen werkten zij aan een differentiatiestrategie voor Eska, en uiteindelijk ontwikkelde het team een roadmap om sustainable verpakkingsmogelijkheden te bieden aan de consument. 

Erasmus Universiteit (BNG Bank) winnaar publieksprijs

Het publiek kon vanuit huis ook meestemmen voor de publieksprijs. Deze ging naar de Erasmus Universiteit die, samen met BNG Bank, werkte aan een kwantitatief framework om de net impact van BNG Bank in kaart te brengen. Daarnaast werd er ook nog een kaartspel ontwikkelt, dat dient als gesprek-starter, wat BNG Bank gaat helpen om transparanter te zijn naar haar klanten.

De SDG-Challenge

Met de SDG-Challenge mobiliseert Soapbox studenten en organisaties om samen te werken aan de SDGs, zodat organisaties hun bedrijfsvoering vergroenen en studenten getriggerd worden om een carrière in duurzaamheid na te jagen. Met de SDG-Challenge maakt Soapbox zelf ook impact op verschillende SDGs, bijvoorbeeld door organisaties te helpen om impact te maken (SDG 9 – Innovatie en duurzame infrastructuur), leerkansen te bieden waar mensen levenslang van kunnen profiteren (SDG 4 – Educatie) en het bouwen van een ecosysteem waar we onze stakeholders met elkaar verbinden (SDG 17 – Partnerschappen voor de doelen).

Meer weten? Kijk op university.sdg-challenge.com of volg het project op LinkedIn / Instagram om op de hoogte te blijven voor de komende edities van de SDG Challenge (2022).

Vragen of geïnteresseerd om met jouw organisatie het verschil te maken? De organisatie achter de SDG Challenge is te bereiken via organisation@sdg-challenge.com