Een vandaag gepubliceerde analyse onthult de bron en de ware omvang van de wereldwijde plasticafvalcrisis. Het laat zien dat slechts 20 bedrijven – ondersteund door een kleine groep financiers – verantwoordelijk zijn voor de productie van meer dan 50 procent van het ‘wegwerp’ plastic voor eenmalig gebruik dat wereldwijd als afval eindigt. De ‘Plastic Waste Makers Index’, uitgegeven door de Minderoo Foundation, is ontwikkeld met partners zoals Wood Mackenzie en experts van onder meer de London School of Economics en het Stockholm Environment Institute.

Bijna uitsluitend gemaakt van fossiele brandstoffen, is plastic voor eenmalig gebruik het meest weggegooide type plastic en wordt het maar al te vaak vervuilend. Milieuactivisten legden eerder de schuld voor plastic afval bij merken voor verpakte goederen zoals PepsiCo en Coca-Cola. Maar nu wordt onthuld dat een kleine groep petrochemische bedrijven die ‘polymeren’ – de bouwsteen van kunststoffen – vervaardigen, de bron van de crisis zijn:

  • Twintig bedrijven zijn de bron van de helft van alle weggegooide plastic voor eenmalig gebruik wereldwijd. ExxonMobil staat bovenaan de lijst – met een bijdrage van 5,9 miljoen ton aan wereldwijd plastic afval – op de voet gevolgd door het Amerikaanse chemiebedrijf Dow en het Chinese Sinopec. Honderd bedrijven staan ​​achter 90 procent van de wereldwijde productie van plastic voor eenmalig gebruik.
  • Bijna 60 procent van de commerciële financiering van eenmalige productie komt van slechts 20 wereldwijde banken. Sinds 2011 is in totaal $ 30 miljard aan leningen van deze instellingen – waaronder onder meer Barclays, HSBC en Bank of America – naar de sector gegaan.
  • Twintig vermogensbeheerders – geleid door de Amerikaanse bedrijven Vanguard Group, BlackRock en Capital Group – hebben voor meer dan 300 miljard dollar aan aandelen in de moedermaatschappijen van producenten van kunststofpolymeren voor eenmalig gebruik. Hiervan is 10 miljard dollar rechtstreeks gekoppeld aan de productie van polymeren voor eenmalig gebruik.

“De plastificatie van onze oceanen en de opwarming van onze planeet behoren tot de grootste bedreigingen waarmee de mensheid en de natuur ooit te maken hebben gehad”, legt dr. Andrew Forrest AO, voorzitter en medeoprichter van Minderoo Foundation uit. “Wereldwijde inspanningen zullen niet voldoende zijn om deze crisis te keren, tenzij de overheid, het bedrijfsleven en financiële leiders handelen in het belang van onze kinderen en kleinkinderen.

“Dit betekent: stop met het maken van nieuw plastic en begin met het gebruik van gerecycled plastic afval, het betekent het opnieuw toewijzen van kapitaal van nieuwe producenten aan degenen die gerecyclede materialen gebruiken, en belangrijker nog, het betekent het herontwerpen van plastic zodat het geen schade toebrengt en composteerbaar is, zoals elk ander element, keert het terug naar zijn oorspronkelijke moleculen, niet naar nano-plastics. En we moeten nu handelen. Omdat terwijl we kibbelen, de oceanen worden vernield met plastic en het milieu wordt vernietigd door de opwarming van de aarde, ”zei Dr Forrest.

“Door de diepere oorzaken van de plastic afvalcrisis op te sporen, kunnen we deze helpen oplossen”, voegt Al Gore, voormalig vice-president van de VS toe. “De trajecten van de klimaatcrisis en de plastic afvalcrisis zijn opvallend vergelijkbaar en steeds meer met elkaar verweven. Nu het bewustzijn van de tol van plasticvervuiling is toegenomen, heeft de petrochemische industrie ons verteld dat het onze eigen schuld is en heeft ze de aandacht gevestigd op gedragsverandering van eindgebruikers van deze producten, in plaats van het probleem bij de bron aan te pakken. ”

Minderoo Foundation, auteur van het rapport, pleit voor:

  • Petrochemische bedrijven moeten worden verplicht om hun ‘plastic afvalvoetafdruk’ bekend te maken en zich ertoe te verbinden over te stappen van fossiele brandstoffen naar circulaire modellen voor de productie van plastic;
  • Banken en investeerders moeten kapitaal, investeringen en financiering verschuiven van bedrijven die nieuwe, op fossiele brandstoffen gebaseerde, zuivere plastic produceren, naar bedrijven die grondstoffen van gerecycled plastic gebruiken.

Omvang van inactiviteit en groeiende crisis

Het rapport legt ook bloot hoe groot de passiviteit van plasticproducenten is en hoe zij de bestaande crisis rond weggegooid plastic afval verergeren:

  • Voor de komende vijf jaar wordt een toename van 30 procent van de wereldwijde productie van wegwerpplastic verwacht;
  • Deze productiegroei zal alleen al in 2025 leiden tot een extra drie biljoen items weggegooid plastic afval;
  • Gerecycled plastic of grondstoffen zijn goed voor niet meer dan 2 procent van de wereldwijde productie van plastic voor eenmalig gebruik, wat betekent dat 98 procent van deze plastics wordt geproduceerd uit brandstoffen;
  • Kunststofproducenten scoren jammerlijk in een beoordeling van de beste praktijken van de overgang naar circulaire productievormen die nodig zijn om de crisis aan te pakken;
  • De wereldwijde economische neergang als gevolg van de pandemie van het coronavirus deed de olieprijs dalen, waardoor op fossiele brandstoffen gebaseerde kunststoffen voor eenmalig gebruik financieel nog aantrekkelijker werden.