Gemeenten, provincies en waterschappen hebben zelf proeftuinen opgezet, dat wil zeggen projecten bedacht waarbij een overheid concreet aan de slag gaat met het stimuleren van duurzaam ondernemen. Daarbij kunnen zij gebruik maken van de binnen PreDO ontwikkelde visies en instrumenten, zoals verschillen rapporten, scans en een benchmark. De bedoeling is dat ook anderen van de opgedane ervaringen kunnen profiteren.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de heden toegekende bijdragen moet de overheid werken aan een bij voorkeur nieuw probleem op het gebied van duurzaam ondernemen. Een andere mogelijkheid is dat partijen op een nieuwe manier een bestaand probleem willen oplossen. De proeftuin heeft een looptijd van maximaal negen maanden. Een voorwaarde was ook dat er geen andere rijkssubsidie mag zijn toegezegd. Tenslotte is de proeftuin niet bedoeld om wettelijke taken van de overheid uit te voeren.

Gemeenten, provincies en waterschappen konden tot half december een aanvraag voor medefinanciering indienen. In totaal zijn op het programmabureau van SenterNovem/Infomil 27 projecten binnengekomen. Twaalf daarvan komen nu in aanmerking voor de PreDO-bijdrage.

Gehonoreerde voorstellen

Tot de voorstellen die gehonoreerd zijn, behoren onder meer:

* de provincie Brabant met een project ter stimulering en ondersteuning van gemeenten bij de uitvoering van bedrijfsinterne milieuzorg;
* de provincie Utrecht die wil nagaan in hoeverre medeoverheden het marktaandeel voor duurzame financiële producten kunnen vergroten;
* de Milieudienst IJmond met een project voor een praktische inventarisatie van de mogelijkheden voor vervoer over water;
* de gemeente Heerhugowaard die een platform voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) opzet, waarin ambtenaren en bedrijven op dit terrein de dialoog met elkaar aangaan. (redactie: Dit project zal begeleid worden door DHV).

Vermindering milieudruk

De toegewezen voorstellen sluiten nauw aan bij de PreDo-thema’s, te weten interne milieuzorg (1x), duurzaam inkopen (2x), duurzaam ondernemen (6x), Beleid en Regulering (1x), ketenaspecten (1x) en monitoring (1x). De meeste voorstellen waren gericht op duurzaam ondernemen. Dat was ook de verwachting, want de vermindering van milieudruk door bedrijfsmatige activiteiten is het hoofddoel van PreDO. Op elk thema is minstens één project gekozen. PreDO draagt maximaal 50 procent van de kosten bij, tot een maximum van 20.000 euro per project.

Met Preventie naar Duurzaam Ondernemen (PreDO) is een initiatief van de ministeries van VROM en EZ, het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), en de Unie van Waterschappen (UvW). SenterNovem ondersteunt overheden in de uitvoering van het programma.