TUI Nederland onderstreept met deze prijs het belang van duurzaam toerisme, een gebied waarop het reisconcern zelf erg actief is. Zo stond duurzame wintersport met de campagne ‘Wijs op wintersport’ het afgelopen jaar er hoog op de agenda en worden de gasten van ArkeFly met een duurzame inflight video geïnformeerd over het respectvol omgaan met mens, dier en natuur op de bestemming.

TUI Award 2006
Elise Allart, duurzaam toerisme coördinator van TUI Nederland, reikte op14 december de TUI Award voor Duurzaam Toerisme en Transport uit aan NHTV- studente Anouk van Hoof. Van Hoof’s scriptie ‘Analysis of the Critical Success Factors of Community Based Tourism’ richt zich op een kritische analyse van de werkbaarheid van duurzaam toeristische ontwikkeling door lokale gemeenschappen in de Donau Delta.

Toepasbaarheid
De schrijfster werd in het bijzonder geprezen om de kwaliteit en de praktische toepasbaarheid van haar scriptie voor andere gemeenschappen Ze won een cheque ter waarde van 1000 euro en de bijbehorende oorkonde. Tevens ontving de student Pieter van den Wall Bake een eervolle vermelding voor zijn prestatie.

Jury
De jury bestond uit Lotta Sand, manager Duurzaam Toerisme van de Zweedse touroperator Kuoni; Giulia Carbone, duurzaam toerisme coördinator IUCN International en Nico Visser, hoogleraar Duurzaam Toerisme en Transport aan de NHTV Internationale Hogeschool in Breda.

Achttien nominaties
Dit jaar waren achttien scripties genomineerd. De award werd uitgereikt tijdens het symposium ‘Destination Conservation. Tourism as a tool for nature conservation’, georganiseerd door IUCN Nederlands Comité, NHTV Internationale hogeschool Breda en TUI Nederland.

Wijs op wintersport
Arke en Holland International zetten zich in voor de bescherming van de kwetsbare bergnatuur op wintersportbestemmingen. Met de campagne ‘Wijs op wintersport’ vragen de reismerken om een actieve bijdrage van de vakantiegangers zelf voor het behoud van de sneeuwbestemmingen.

In de brochures en bij de reisbescheiden vinden de reizigers winterse wijsheden zoals ‘Kies voor vervoer dat het milieu het minst belast’ en ‘Geef de piste een dagje rust’. Nog meer tips staan op de website www.wijsopwintersport.nl.

Duurzame inflight video
Sinds een aantal weken wordt tijdens de inflight video, met onderwerpen als het unieke drieklassenconcept van ArkeFly en informatie over de bestemmingen, ook aandacht geschonken aan duurzaam toerisme.

Tips
‘Koop geen foute souvenirs’, ‘Kinderprostitutie is strafbaar’ en ‘Vermaak je met milieuvriendelijke activiteiten’ zijn een aantal van de tips die onderdeel zijn van een ruim zeven minuten durende videoboodschap. In het inflight magazine ArkeFlyer worden deze onderwerpen verder uitgediept.