Uit Het Facilitair Duurzaamheidsonderzoek van 2023 van VFM facility experts blijkt dat facilitaire aanbieders zichzelf wederom positief beoordelen op hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid, met een gemiddeld cijfer van 7,3. Het streven naar een duurzame wereld voor de volgende generatie en de potentiële impact die facilitaire aanbieders kunnen maken met hun dienstverlening zijn de twee belangrijkste beweegredenen van facilitaire aanbieders om te verduurzamen. 

Steeds vaker budget voor duurzaamheidsinitiatieven

Tijd en capaciteit blijven de grootste uitdagingen voor de facilitaire aanbieders in relatie tot de duurzaamheidstransitie, terwijl het verkrijgen van een benodigde financiering minder vaak een probleem is dan in 2021. Steeds vaker wordt gedurende het jaar budget vrijgemaakt voor interessante duurzaamheidsinitiatieven in plaats van het opnemen van een specifiek duurzaamheidsbudget op de jaarbegroting.

Intensiviteit in samenwerking groeit zichtbaar

Facilitaire aanbieders worden door opdrachtgevers steeds meer betrokken bij het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen en gemeenschappelijke doelen worden vaker gesteld. De intensiviteit in samenwerking om impact te maken op het gebied van duurzaamheid is zichtbaar toegenomen. Veel facilitaire aanbieders hebben stappen gezet om hun CO2-uitstoot te verminderen, het aandeel van social return te verhogen en maatschappelijke initiatieven te ondersteunen. De transitie naar een duurzame facilitaire sector is gaande, waarbij zero waste beleid, volledig circulaire inkoopbeleid en een duurzaam energiebeleid de aandacht hebben. Het management waardeert duurzaamheidsinitiatieven van medewerkers en neemt dit serieus.

Uit onderzoek blijkt dat 88% van de facilitaire aanbieders haar medewerkers structureel betrekt op het gebied van duurzaamheid. Een kwart van de aanbieders geeft aan haar medewerkers te enthousiasmeren en mee te laten denken over het verduurzamen van de bedrijfsvoering.

Onderzoeksopzet

Verantwoordelijken voor duurzaamheid bij facilitaire aanbieders werd gevraagd de enquête in te vullen. Er zijn in totaal 103 facilitaire aanbieders benaderd. 41 facilitaire aanbieders hebben deelgenomen aan de enquête. De organisaties die hebben deelgenomen, zijn actief in de volgende branches: catering, schoonmaak, beveiliging, receptie- en servicedesk, afvalverwerking, meubilair, koffie, textiel en IFM dienstverlening. De schoonmaakbranche is het beste vertegenwoordigd met een responsaantal van 14. In dit onderzoek is een vergelijk gemaakt met de resultaten voortkomend uit het onderzoek in 2021.