Livera is dé lingerie expert van Nederland met 100 winkels, een eigen webshop en meer dan 50 jaar kennis en ervaring. Livera biedt een gevarieerde collectie aan van lingerie, ondermode, nachtmode en badmode van verschillende merken. Terry Hommelberg- Hoogsteder, CSR & Projectmanager bij Livera, vertelt over hoe het bedrijf is begonnen met duurzaam ondernemen, welke uitdagingen daarbij kwamen kijken en over de plannen van de komende jaren.

‘We zagen dat we echt wat dingen anders moesten gaan doen’

Beginnen met duurzaamheid is voor veel webwinkels nog lastig en ook toen Livera een aantal jaar geleden begon met duurzaam ondernemen, was het soms nog wel even zoeken: “Bij de start wisten we nog niet precies waar we moesten beginnen. Duurzaamheid stond toen dan ook nog op een wat lager pitje. Uiteindelijk zijn we begonnen met het recyclen van onze hangers en wat andere kleine dingen. In deze periode kwam al snel naar voren dat we echt dingen anders moesten gaan doen. We hebben toen een lijst gemaakt met de quick wins en zijn direct aan de slag gegaan”, vertelt Terry.

In de tussentijd heeft Livera al heel wat stappen kunnen maken op het gebied van duurzaamheid. Zo wordt de collectie ieder jaar uitgebreid met duurzamere artikelen, wordt de gehele keten van het productieproces in kaart gebracht en vertelt Terry dat ze bezig zijn met een duurzaamheidsstrategie: “We kunnen niet alles tegelijk doen en daarom zijn we nu een strategie aan het maken. Met de pijlers inclusiviteit, circulariteit en verantwoordelijkheid, hebben we meer richting voor de komende jaren”, aldus Terry.

De uitdagingen die daarbij komen kijken

Met de daarbij behorende uitdagingen weet het bedrijf goed om te gaan. Terry vertelt dat het creëren van een stukje bewustwording lastig was en dat ook Thuiswinkel.org daarbij heeft kunnen helpen: “Het is fijn dat een partij als Thuiswinkel.org ook zo op duurzaamheid inzet. Zo ziet iedereen binnen Livera dat we niet de enige zijn, maar dat duurzaamheid ook breder gedragen wordt”, vertelt Terry.

Naast het feit dat Thuiswinkel.org aan een stukje bewustwording weet bij te dragen, weet Livera dit zelf ook op een creatieve manier te doen: “We hebben laatst een actie georganiseerd waarbij we afval gingen verzamelen op onze parkeerplaats met alle collega’s van ons hoofdkantoor. Diegene met het meeste afval kreeg een extra vrije dag. Een initiatief dat zowel bijdraagt aan teambuilding als aan een stukje interne bewustwording”, aldus Terry.

Terry noemt ook nog een andere uitdaging, namelijk de grootte van het bedrijf. Zo werken er in totaal maar 40 mensen op het hoofdkantoor van Livera. Een compleet team op duurzaamheid zetten is daardoor niet haalbaar. Het bedrijf is daarom gekomen met het ‘Green Team’. Vanuit iedere afdeling neemt één iemand plaats in het Green Team waardoor duurzaamheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt in de hele organisatie