Het team CircuLiander is vandaag tijdens een feestelijke bijeenkomst in gaststad Utrecht gekozen tot winnaar van de Sustainability Challenge 2014. Wethouder en juryvoorzitter Lot van Hooijdonk: “Alle ideeën zijn uitvoerbaar, maar de oplossing van Liander gaf het beste antwoord op de vraag én heeft een grote impact op duurzame business.”                                                     

Team CircuLiander bedacht een plug ’n play cablebox om dode netwerkkabels – die nu in de grond blijven liggen – te recyclen. Uit dode kabels kan netbeheerder Liander schadelijke stoffen zoals koper en lood terugwinnen. Kabels die op de ene plek niet meer voldoen qua capaciteit, kan Liander op een andere plek prima hergebruiken. Via een database kunnen verschillende partijen hun graafactiviteiten combineren zodat de grond maar één keer open hoeft. Winst voor duurzaamheid, business én bewoners. Innovatiemanager Dominique Hermans van Liander is trots: “Het is een verrassende out-of-the-box-oplossing die op alle vlakken winst oplevert. We zetten de uitvoering meteen in gang.”                                                                                                                                        

Utrecht pilotstad

In Grand Hotel Karel V presenteerden de vijf finalisten hun oplossingen aan de jury, met naast Lot van Hooijdonk (wethouder gemeente Utrecht) ook Bert van der Zwaan (rector magnificus Universiteit Utrecht) en Antoine Heideveld (directeur van het Groene Brein). Utrecht is pilotstad van deze challenge en mag als experimenteerruimte worden gebruikt voor de bedachte oplossingen. Wethouder Van Hooijdonk: “Alle ideeën zijn uitvoerbaar. De winnende oplossing van Liander heeft veel raakvlakken met activiteiten van de gemeente en is morgen al te implementeren. De circulaire woonwijk van VolkerWessels ligt in een iets verdere toekomst, maar past ook goed bij de ambities van de gemeente.”

Sustainability Challenge

Tijdens deze tweede editie van duurzaamste businesscase-competitie van Nederland werkten twintig teams aan duurzame oplossingen voor vijf deelnemende bedrijven. Cofely, Liander, PostNL, Vitens en VolkerWessels kozen tijdens de halve finale elk één team met het beste idee. Deze gingen de strijd aan om de titel van winnaar van de Sustainability Challenge 2014. Met als uiteindelijk doel natuurlijk: implementatie van de oplossing en verdere verduurzaming van de business. PostNL, die de challenge vorig jaar won, werd dit jaar runner-up.

 

De Sustainability Challenge is een initiatief van SustainableMotion, een projectbureau voor innovatieve concepten, gericht op  bedrijven en overheden die een nieuwe generatie willen inzetten voor het aanpakken van actuele en business gerelateerde duurzaamheidvraagstukken. Volgend jaar is er weer een Sustainability Challenge.