Vloerenspecialist Tarkett heeft als streven vloerproducten te ontwerpen die zowel bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van mensen als de bescherming van het milieu. De DESSO AirMaster Gold tapijtcollectie is de nieuwste aanwinst van de AirMaster familie en de eerste AirMaster die een Cradle to Cradle Gold certificering heeft behaald. Voor een extreem gezonde én duurzame werkplek.

Het gouden verhaal

Tarkett hecht veel waarde aan innovatie van milieubewuste producten, het behoud van natuurlijke hulpbronnen en de verlaging van CO2-uitstoot. Tarkett werkte al hard aan de circulaire economie, het hergebruik van producten en grondstoffen waarbij de productiecirkel gesloten wordt, toen zij in 2015 als eerste fabrikant van tapijttegels ter wereld een Cradle to Cradle Gold-certificering behaalde voor een tapijttegelcollectie. Vandaag de dag wordt de AirMaster Gold-collectie gezien als de ster van alle DESSO-tapijttegels. Het heeft de Gold Level certificering conform de vijf C2C-pijlers, en het hoogst haalbare niveau – platina – in Material Health.

De lucht wordt gezuiverd

Aangezien het dezelfde unieke eigenschappen heeft in fijnstof-opvangfunctionaliteit als andere DESSO AirMaster-collecties, is Desso AirMaster Gold dankzij de milieu gerelateerde onderscheidingen de perfecte keuze voor gezonde en duurzame kantooromgevingen. Het is acht keer effectiever in de opvang en opname van fijnstof dan gladde vloeroplossingen en is vier keer effectiever dan standaardtapijtoplossingen. Bovendien draagt de zeer lage VOS-uitstoot bij aan een uitzonderlijke binnenluchtkwaliteit. Tel daar zijn sterke akoestische prestaties en hoge mate van producttransparantie bij op en de DESSO AirMaster Gold is een voor de hand liggende keuze voor architecten en ontwerpers die gezondheid, welzijn en duurzame bouwnormen voorop stellen.*

De collectie is zodanig ontworpen dat het na gebruik gedemonteerd en gerecycled kan worden. De tegels van DESSO AirMaster Gold bevatten meer dan 60% gerecycled materiaal en zijn voor 93% opnieuw recyclebaar. De ECONYL® vernieuwde garens zijn gemaakt van nylon visnetten en gebruikte tapijttegels. De primaire Colback® Gold rug van de tegels wordt geproduceerd met 95% minder antimoon, waarmee de beperkte antimoonreserves worden behouden en veiligere tegelrecycling wordt bevorderd. DESSO AirMaster Gold wordt tevens geleverd met de EcoBase-rug die geüpcycled kalk bevat. Deze is 100% recyclebaar en kan worden hergebruikt via een gesloten kringloop zonder verlies van kwaliteit. Dankzij het ReStart® Take-Back-programma van Tarkett kunnen tapijttegels na gebruik door de consument een nieuwe levensduur krijgen door ze in te leveren voor recycling.

“Gemiddeld brengen mensen 90% van hun tijd binnenshuis door. Binnenlucht kan echter twee tot vijf keer meer vervuild zijn dan buitenlucht. Omdat binnenluchtkwaliteit een steeds groter probleem vormt op de werkplek, is het nu tijd voor actie” stelt Ralph Jorissen, Vice President Tarkett Benelux.

Ontworpen om te combineren

De drie nieuwe eigentijdse ontwerpen van DESSO AirMaster Gold zijn gemaakt voor architecten en ontwerpers die op zoek zijn naar high-end design voor milieuvriendelijke en inspirerende kantoren en werkplekken. DESSO AirMaster Salina Gold heeft een organisch ontwerp in twee kleurnuances. Het subtiele palet van vier kleuren combineert de neutrale tinten van het oppervlak met het achtergrondkleureffect. DESSO AirMaster Nazca Gold biedt een ingetogen maar onmiskenbare textuurgeweven afwerking. Met slechts één gekleurde streep kunnen ontwerpers grafische effecten teweegbrengen op een palet van vier tinten. Tot slot heeft de eenvoudige structuur van Desso AirMaster Tierra Gold een echte textiel-look met frisse kleuren, variërend van aards tot warm. Gebruik een neutrale tint of geef een helder accent voor een opvallend effect.

Alle drie de collecties zijn zo ontworpen dat ze naadloos op elkaar aansluiten – waarbij deze effecten en neutrale kleurencombinaties door en met elkaar gebruikt kunnen worden om originele patronen te creëren.

DESSO AirMaster Gold is verkrijgbaar vanaf oktober 2019.