Een technologie ontwikkelen en toepassen om uit gist van bierbrouwerijen eiwitten en vezels te halen en hiermee eiwitten in de voedingsmiddelenindustrie vervangen. Dit project draagt bij aan innovaties bij Gelderse bedrijven die actief zijn op het gebied van voeding en eiwittransitie én tot duurzame voeding. Het leidt ook tot meer werkgelegenheid in de regio. Het ontvangt daarom een bijdrage van provincie Gelderland en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Circulair

Met het project ‘EGGcited’ willen de partners uit gebruikt gist van bierbrouwerijen, eiwitten en vezels halen. Gebruikt gist bevat veel voedingstoffen en bruikbare ingrediënten. Deze wil men benutten ter vervanging van ei-eiwit, melkeiwit en ander dierlijk eiwit in de voedingsmiddelenindustrie. Daarnaast wordt onderzocht hoe je de nieuwe eiwitmoleculen als vleesvervangers kunt gebruiken. Nu wordt gebruikt biergist alleen verwerkt tot laagwaardige diervoeding. Het omzetten van dit “afvalmateriaal” met een innovatieve technologie kan meer waardevolle voedselcomponenten opleveren.

EGGcited

Het consortium bestaat uit: Nizo Food Research (Ede), FUMI Ingredients (Ede) en Ruitenberg Ingredients (Twello). Zij ontvangen van de EU en Provincie Gelderland een subsidie van €1.345.842. De totale kosten bedragen €2.691.683.