Stichting Max Havelaar viert op 14 november 2013 haar 25-jarig jubileum met een congres getiteld ‘Smallholder Innovations’. Tijdens de dag staan de innovaties van het Fairtrade keurmerk en boeren centraal. Diverse sprekers, waaronder de CEO van Fairtrade International, Harriet Lamb en Maira Manzanares, General Manager van koffiecoöperatie COMISUYL in Honduras, laten hun licht schijnen op de nieuwste ontwikkelingen binnen Fairtrade. Daarnaast zal Prins Carlos, o.a. voorzitter van Stichting Nederland Krijgt Nieuwe Energie, een vernieuwend pak koffie in ontvangst nemen. Hiermee treedt hij in de voetsporen van zijn oom Prins Claus die in 1988, bij de start van Stichting Max Havelaar, het eerste pak gecertificeerde koffie in ontvangst nam.

Jubileumviering
Ter gelegenheid van het jubileum worden op het congres drie Havelaar Awards uitgereikt: aan de beste Fairtrade innovatie, de meest bijzondere Fairtrade vrijwilliger en het meest favoriete Fairtrade product. Ter opluistering van 25 jaar Max Havelaar staat op donderdagavond 14 november de Klokhuis aflevering op Nederland 3 (om 18.23 uur) geheel in het teken van eerlijke handel.

Wereldwijde groei van Fairtrade
Stichting Max Havelaar heeft in de afgelopen decennia een grote ontwikkeling doorgemaakt. Inmiddels is het Nederlandse initiatief uitgegroeid tot een wereldwijde Fairtrade beweging. Ruim 1,3 miljoen boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden zijn aangesloten bij Fairtrade en hun producten vinden hun weg naar meer dan 130 landen. In Nederland dragen meer dan 1.800 producten het Fairtrade/Max Havelaar keurmerk van koffie, bananen en chocola tot rijst, noten en bloemen. Het volume van Fairtrade gecertificeerde producten groeide in 2012 met 38%.

Het jubileum en campagnes van Stichting Max Havelaar worden onder andere mogelijk gemaakt door ICCO, ASN Bank, Nationale Postcode Loterij, Oxfam Novib en alle bedrijven in Nederland die Fairtrade producten verkopen.