Glazen verpakkingen gooien we na gebruik in de glasbak om te recyclen. Goed bezig zou je denken. Maar helaas brengen deze scherven geen geluk. Het omsmelten van glas om er nieuwe verpakkingen van te maken kost heel veel energie en is daarmee zowel vervuilend én duur. PAKT wil met steun van Stichting DOEN herbruikbare glazen verpakkingen tot nieuwe standaard maken.

Glas herbruikbaar maken

PAKT wil ervoor zorgen dat alle glazen verpakkingen in de toekomst herbruikbaar zijn. Dit doen ze door het faciliteren van de benodigde retourlogistiek. Gebuikt glas wordt ingezameld bij supermarkten. Het ingezamelde glas wordt vervolgens naar een PAKT-locatie gebracht. Met behulp van een door PAKT ontworpen sorteermachine wordt het glas gesorteerd, schoongemaakt en geregistreerd in de database. Het schone glas wordt uiteindelijk weer geleverd aan producenten om opnieuw gebruikt te worden.

Goed voor mens en natuur

Glazen verpakkingen zijn ideaal om voedingsmiddelen in te verpakken. Glas is doorzichtig en geeft geen geur-, kleur- en smaakstoffen af. Daarnaast is het oneindig te recyclen zonder degradatie van het materiaal. En het hergebruiken van glas, in plaats van omsmelten, bespaart veel CO2-uitstoot. Met hun inzameling, sorteertechnologie en het glas gewassen aanbieden, kan PAKT glasverpakkingen leveren die tot acht keer duurzamer zijn dan single-use packaging of glas dat, zoals nu gebruikelijk is, na gebruik omgesmolten wordt.