Jonge kaas met keurmerken als Eko, Bio, Demeter en Planet Proof zijn niet per se de duurzaamste keuze in het supermarktschap. Uit de Kaaswijzer van Questionmark blijkt dat steeds meer producenten verder gaan dan de richtlijnen van een keurmerk ze voorschrijft. Voorlopers Beemster en Zuiver Zuivel zijn openhartig over de totstandkoming van hun jonge kaas. Via hun eigen website vertellen ze over hun duurzaamheidsbeleid dat verder gaat dan de hoogste eisen van bestaande keurmerken. Zo eindigt Beemster bovenaan de Kaaswijzer, maar heeft de kaas geen enkel keurmerk.

Voor de Kaaswijzer vergeleek Questionmark vierentwintig jonge kazen uit de Nederlandse supermarkten op duurzaamheidsindicatoren milieu, dierenwelzijn en mensenrechten. Ook de hoeveelheid zout per 100 gram weegt mee. De productwijzers van Questionmark helpen consumenten bij het maken van een bewuste keuze en producenten in het stellen van ambities op duurzaam en gezond.

Voorlopers, middenmoters en achterblijvers

De Kaaswijzer brengt een duidelijk verschil tussen voorlopers en achterblijvers aan het licht. Op het gebied van duurzaamheid, maar ook de bereidheid om openheid te geven over hun inspanningen, lopen de resultaten uiteen. Beemster en Zuiver Zuivel zijn het meest transparant over de duurzaamheid van hun productieproces, terwijl er over de jonge kazen van Jumbo en Ok€ nagenoeg geen informatie publiek beschikbaar is. Het is voor de consument dan ook onmogelijk om te achterhalen welke maatregelen deze producenten nemen om bestendig om te gaan met milieu, dierenwelzijn en mensenrechten.

Bekijk de volledige kaaswijzer

Zonder transparantie geen duurzaamheid

De wens van voedselproducenten om openheid te geven over de geleverde duurzaamheidsinspanningen groeit. ‘Inzicht in de belangrijkste risico’s die je productieproces vormt voor milieu, mensenrechten en dierenwelzijn is de basis van verduurzaming, stap twee is transparantie hierover naar de buitenwereld’ zegt Charlotte Linnebank, directeur van Questionmark. Marjan Minnesma van Urgenda, organisatie voor innovatie en duurzaamheid, onderschijft de voorlopersrol van Beemster: “Ik heb jaren meegekeken met CONO kaasmakers (Beemster) en weet dus dat het verduurzamen van een kaasmakerij kan. Het vergt wat tijd en energie, maar het levert ook veel op en je neemt duidelijk je verantwoordelijkheid. Laat het een inspiratie zijn voor anderen!”

Minder zorgen om zout

Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Alle onderzochte kazen in onze Kaaswijzer bevatten minder dan 2,05 gram zout per 100 gram en voldoen daarmee aan de zoutrichtlijn van de Schijf van Vijf; echter, doordat de vetpercentages hoger zijn de richtlijn aangeeft, valt geen enkele onderzochte kaas helemaal in de Schijf van Vijf. De jonge kazen van Plus Klaverland, Wapenaer en Onze Trots bevatten het minste zout en zijn daarmee de “gezondste keuze”.

Duurzaamste kaasmerk

Beemster eindigt bovenaan in de Questionmark Kaaswijzer en is hiermee een absolute voorloper in het kaasschap.

“Deze onderscheiding is een groot compliment voor onze melkveehouders die al meer dan 10 jaar aan ons duurzaamheidsprogramma Caring Dairy meedoen. Met veel zorg en aandacht voor dierwelzijn, oftewel: gezonde en blije koeien. 100% weidegang hoort daar natuurlijk bij. Onze boeren telen 70% van het voer voor de koe op eigen bodem. Daarnaast zijn veel van onze boeren naast melkveehouder ook agrarisch natuurbeheerder en leverancier van duurzame energie. Een terechte waardering van Questionmark voor onze boeren!”, vertelt Grietsje Hoekstra, duurzaamheidsmanager bij CONO Kaasmakers, makers van Beemster kaas trots.

Algemeen directeur Wim Betten: “Beemster kaas heeft een naam hoog te houden op het gebied van duurzaamheid. In april van dit jaar is Beemster kaas door de Nederlandse consument tot duurzaamste kaasmerk verkozen, in de Sustainable Brand Index. De onderscheiding van Questionmark is hiervan een mooie bevestiging. Premium kaas maken betekent bij ons niet alleen een geweldige smaak, ook premium dierwelzijn en milieu. Ook voor de toekomst zal verduurzamen prioriteit zijn”.

Grietsje Hoekstra (duurzaamheidsmanager bij CONO Kaasmakers, makers van Beemster kaas) & Wim Betten (directeur bij CONO Kaasmakers)
nemen de Questionmark onderscheiding in ontvangst