Voor het eerst in Nederland kan de klimaatimpact van een online aankoop met één druk op de knop ongedaan gemaakt maken. Dat kan met de button van de Utrechtse startup CO₂ok. Webshops kunnen de ‘maak CO₂ok knop’ eenvoudig installeren. Wanneer consumenten erop klikken, compenseren ze de broeikasgassen die bij de productie en het vervoer van het product vrijkwamen. Vliegtickets kunnen al een tijdje gecompenseerd worden, maar nu kunnen consumenten ook hun sneakers, laptop, spijkerbroek en andere aankopen compenseren. Hiervoor betalen ze slechts een klein beetje extra (gemiddeld 1% van het aankoopbedrag).

Zo werkt het

Per product wordt met behulp van een klimaatwetenschapper de uitstoot van broeikasgassen zo precies mogelijk berekend. Op basis daarvan wordt het bedrag dat de consument bijlegt bepaald. Dat is gemiddeld 1% van het aankoopbedrag. CO₂ok financiert vervolgens projecten die gericht zijn op uitstootvermindering en duurzame energie. Hierdoor komt er uiteindelijk een even grote hoeveelheid broeikasgassen niet in de atmosfeer terecht als de uitstoot van de hele productie én het vervoer van het gekochte product.  

Duurzame projecten

Via Atmosfair, een gecertificeerde non-profit, financiert CO₂ok duurzame energie en CO₂-uitstoot verminderende projecten. Een voorbeeld van zo’n project zijn de Save80 kooktoestellen, waarmee gezinnen in derdewereldlanden schoner kunnen koken. De toestellen stoten 80% minder CO₂ uit, hebben minder hout nodig (waardoor er minder ontbossing is) en zorgen voor een enorme gezondheidswinst doordat er veel minder rook vrijkomt bij het koken. CO₂ok deed in april de eerste officiële compensatie via Atmosfair.

Verantwoording

Op de website co2ok.eco publiceert COok jaarlijks hoeveel er precies besteed wordt aan de projecten en hoeveel er naar de ontwikkeling en de onderhoud van het systeem gaat. Driekwart van alle inkomsten gaat direct naar de projecten en een kwart wordt gebruikt om de kosten te dekken.De ‘maak COok knop’ wordt op dit moment gebruikt door verschillende webshops in Nederland, Duitsland en in Noorwegen. De teller staat inmiddels op 25 aangesloten online winkels. Naast Woocommerce kunnen nu ook Magento webshops de op maat gemaakte extensie installeren. COok wil het liefst in elke webshop een button, zodat niemand hoeft te wachten op actie vanuit de fabrikanten en iedereen alles zélf klimaatneutraal kan maken.