De Startersgids Circulair Ambachtscentrum is online gepubliceerd. Met deze gids doorloop je tien stappen om zelf een circulair ambachtscentrum op te zetten in jouw gemeente. Ook staat de gids boordevol tips en voorbeelden uit de praktijk om van te leren en je te inspireren. Waarom zou je een circulair ambachtscentrum starten in jouw gemeente?

  • Met een circulair ambachtscentrum in jouw gemeente gaan minder grondstoffen verloren en krijgen herbruikbare spullen een tweede leven. Circulaire ambachtscentra zorgen ervoor dat minder herbruikbare spullen en materialen in de verbrandingsoven verdwijnen – of worden gerecycled.
  • Een circulair ambachtscentrum in jouw gemeente draagt bij aan de klimaatdoelstellingen.
    Circulaire ambachtscentra geven spullen een tweede – of derde – leven. Dat scheelt niet alleen grondstoffen, maar zorgt ook voor minder CO2-uitstoot. Iedere kilo aan spullen die we via een circulair ambachtscentrum hergebruiken scheelt gemiddeld 1,1 kg aan co2-uitstoot.
  • Een circulair ambachtscentrum in jouw gemeente zorgt ervoor dat ambachten niet verdwijnen.
    In een circulair ambachtscentrum delen oudere generaties kennis van reparatie of houtbewerking met jongere generaties in bijvoorbeeld een Repair Café.