Meer dan 900 vertegenwoordigers, van boer tot consument, nemen deze week in Amsterdam deel aan de World Cocoa Conference 2014. De tweede editie van deze internationale conferentie staat volledig in het teken van verduurzaming van de cacaosector. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken roept vandaag bij de opening op om de omstandigheden voor cacaoboeren te verbeteren: “Duurzame chocola begint bij een eerlijke prijs voor de boer. Daarmee kunnen de kinderen van cacaoboeren naar school en kan er geinvesteerd worden in betere productie, bijvoorbeeld door middel van klimaatslimme landbouw. Alleen dan lukt het om de cacaosector, waar Nederland een wereldspeler in is, duurzamer te laten werken binnen tien jaar.”

Grootste cacaoverwerker en cacaohaven

Nederland heeft de grootste cacaohaven ter wereld in huis. Meer dan 600.000 ton bonen, eenvijfde van de mondiale oogst, komt via de Amsterdamse cacaohaven Europa binnen. Samen met de Verenigde Staten is ons land ook de grootste cacaoverwerker ter wereld. In Brabant staat bijvoorbeeld de grootste chocoladefabriek van Europa, waar meer dan 7,2 miljard repen per jaar worden gemaakt. Met deze feiten noemt staatssecretaris Dijksma het in haar openingstoespraak logisch dat Nederland internationaal verantwoordelijkheid neemt: “Nederland heeft als grote speler in de cacaosector veel kennis in huis. Daarmee kunnen wij, of beter gezegd, moeten wij een grote bijdrage leveren om de chocoladeproductie te verduurzamen. Dat zijn wij aan onze stand verplicht.”

100% duurzame cacao in Nederland in 2025

De Nederlandse cacaosector heeft in 2010 afgesproken om in 2025 alleen nog maar gecertificeerde duurzame cacao te verwerken tot onder meer chocoladeproducten. Vooralsnog ligt de sector op koers. Meer dan 20% van de cacao in Nederland wordt duurzaam verwerkt. Met de inzet op certificering en de organisatie van deze internationale conferentie op Nederlandse bodem toont de sector zich gecommitteerd. Wel wijst staatssecretaris Dijksma op de noodzaak van nieuwe stappen wil het duurzaamheidsdoel over tien jaar bereikt kunnen worden.

Inzet voor betere internationale afspraken

In afgelopen jaren zijn door certificering ook op andere plaatsen in de wereld stappen voorwaarts gezet. Tijdens deze week in Amsterdam kijken cacaoboeren, producenten, overheden en ngo’s samen of lopende afspraken werken in de praktijk en wat er nog meer nodig is om de cacaosector te verduurzamen.

De World Cocoa Conference 2014 van 9 tot 13 juni wordt georganiseerd door de International Cocoa Organization (ICCO). De conferentie is de opvolger van de eerste wereldwijde cacaoconferentie die in Abidjan, Ivoorkust is gehouden in 2012.