Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken brengt op 11 en 12 februari een bezoek aan de BIOFACH in Neurenberg, met de aanwezigheid van 76 landen de grootste internationale vakbeurs voor de biologische landbouw ter wereld. Nederland is partnerland van deze beurs en verzorgt onder meer de opening. Een recordaantal van 100 Nederlandse bedrijven is aanwezig.

Opmars
Dijksma: “De biologische markt is aan een opmars bezig. Consumenten kiezen steeds meer voor deze producten en Nederland voelt dat als exportland goed aan. Het is mooi dat een recordaantal van 100 Nederlandse bedrijven deze gouden kans grijpt om hun producten aan een groot Duits en internationaal publiek te presenteren.”

Duitsland
De Duitse bio-consumptie groeit dermate dat de binnenlandse productie van biologische landbouw niet meer aan de stijgende vraag voldoen. Voor Nederland als groot agrarisch handelspartner van Duitsland een kans om daarheen nog meer duurzame en biologische producten te exporteren.

Nadruk op innovatie
Nederland zal onder het motto “Qualität wächst in Holland” als partnerland bijzondere aandacht besteden aan innovatie. De beursbezoekers worden uitgenodigd om een innovatietour langs verschillende Nederlandse standhouders te volgen. Hier kan men nieuwe producten, innovatieve ideeën en duurzame techniek ontdekken en natuurlijk ook proeven. Verder zal Dijksma het door Nederland georganiseerde seminar over innovatie in de biologische landbouw openen. Ook de Duitse minister van Landbouw, Christian Schmidt, is hierbij aanwezig.

Ecodome
Een opvallende nieuwe verschijning tijdens de BIOFACH  is de zogenoemde Ecodome. Dit is een bouwwerk, opgetrokken uit duurzame materialen, waar de bezoeker een indruk krijgt van de kennis en kunde van de Nederlandse biologische land- en tuinbouwbedrijven. Door middel van multimedia-uitingen worden hier Nederlandse innovaties en toonaangevende bedrijven die een rol spelen in de biologische landbouw getoond.