Aanstaande vrijdagmiddag 21 november worden voor de vijfde keer op rij in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam de winnaars van de businessplan competitie van Ondernemen Zonder Grenzen (OZG) gekozen. In een spannende finale gaan tien finalisten de strijd met elkaar aan voor de publieks- en juryprijs. OZG is hét programma voor Nederlandse (sociale) ondernemers die zaken willen doen in Afrika, Azië of Latijns-Amerika  en past bij uitstek bij de hulp- en handelagenda van minister Ploumen.

 

De finalisten

Op spectaculaire wijze moeten de tien finalisten hun plan verkopen aan publiek en jury. Een van de finalisten Kleurenpoeder.nl door Quirijn van de Zon verkoopt lokaal ingekocht kleurenpoeder uit India. Een andere, Rudi Dieleman van PectCof B.V., heeft een revolutionaire methode ontwikkeld om uit koffiepulp voedselingrediënten te extraheren. Een derde finalist, Vera Aarden en Frank van Kalveren van Coral Gardening richt zich op het herstellen van het koraalrif in Azië. Op de site van OZG staat een overzicht van alle finalisten.


Producten en diensten van succesvolle oud-deelnemers

OZG viert tevens haar vijfjarig bestaan door een markt te organiseren waar succesvolle oud-deelnemers, die met hulp van OZG hun onderneming naar een hoger plan hebben getild, hun producten en diensten aanbieden. Bijvoorbeeld Maylin Coy met haar fair trade lingerie, Rataplan Design met bamboe woonaccessoires en producten van 100% gerecycled plastic en de kookkachels van African Clean Energy.

Hulp- en handelagenda Ploumen

Het OZG-programma ligt in het verlengde van de hulp- en handelagenda van minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De finale laat zien hoe deze agenda door enthousiaste sociale ondernemers in praktijk wordt gebracht, waar ze tegenaan lopen en welke kansen zij zien.