Enviu, ontwikkelaar van innovatieve sociale ondernemingen, opent donderdag 15 september een nieuw kantoor in San Francisco in de Verenigde Staten. Verschillende van Enviu’s bestaande ondernemingen staan op het punt om op te schalen, of in een nieuwe regio gerepliceerd te worden. Daarmee is het voor Enviu het juiste moment om internationaal uit te breiden.

“San Francisco is dé hotspot voor innovatie en ondernemerschap. Dat betekent dat er veel kennis, partners, talent en funding te vinden is om de internationale ambities van Enviu te versterken en groei te versnellen”, aldus Luan Nio, Country Director Enviu USA.

Pioniers in sociaal ondernemen

Enviu is een van de Nederlandse pioniers als het gaat om innovatie en sociaal ondernemerschap. Mede door Enviu zijn  de afgelopen jaren verschillende innovaties ontwikkeld en sociale ondernemingen opgezet die een duurzame oplossing bieden voor grote maatschappelijke en ecologische vraagstukken. Een aantal van deze bedrijven kunnen heel goed in andere regio’s  gerepliceerd worden.

“De maatschappelijke problemen waar we ons met Enviu op richten raken honderden miljoenen mensen en zijn grensoverschrijdend.  Oplossingen die we in een bepaald land hebben ontwikkeld, kunnen ook heel goed werken in andere landen. Naast onze teams in Nederland, India en Oost Afrika is deze stap naar de Verenigde Staten belangrijk om onze internationale ambities waar te maken.”, aldus Stef van Dongen, CEO en oprichter van Enviu.

Replicatie

Op het moment werkt Enviu aan de replicatie van een aantal van haar ondernemingen. Na de succesvolle lancering van een micro pensioenbedrijf in Ghana, stelt de organisatie zich ten doel in de komende vijf jaar hetzelfde concept in minstens drie andere landen uit te rollen. Tegelijkertijd werkt Enviu momenteel aan de opschaling van Kumanga Meals, dat betaalbare gezonde maaltijden verkoopt aan arbeidsmigranten.

Enviu USA

Enviu USA krijgt haar eigen kantoor in hartje San Francisco. Luan Nio gaat Enviu USA leiden. Hiervoor was Luan twee jaar in dienst bij Enviu in Rotterdam als Senior Business Developer. “Je merkt dat onze werkwijze de aandacht trekt onder de Amerikanen. De eerste samenwerkingsverbanden zijn al in volle gang.”, zegt Luan Nio. Vorige week lanceerde Enviu met Amerikaanse partners een wereldwijd programma om bedrijven op te zetten die oplossingen bieden voor het plastic afvalprobleem.  Daarnaast wordt er samengewerkt met een van de grootste private foundations aan een meerjarig programma gericht op circulaire business modellen rondom sanitatie.