Chemiecomplex Shell Moerdijk bouwt aan een toekomst met minder uitstoot. Shell moderniseert de 16 oudste fornuizen van de kraakinstallatie, waarna er 8 overblijven. Door deze investering dalen het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen.

Dit is een enorme volgende stap in de energietransitie die we nemen op Shell Moerdijk”, zegt Richard Zwinkels, General Manager van Shell Moerdijk. “Met deze investering verleggen we letterlijk en figuurlijk de horizon van het chemiecomplex. Het biedt een geweldige kans voor onszelf en de regio.

De fornuizen zijn een essentieel onderdeel van de chemie-installatie in Moerdijk, de zogeheten Moerdijk Lower Olefins-fabriek (MLO). In deze kraakinstallatie worden grotere en kleinere molecuulketens geknipt en van elkaar gescheiden. De basischemicaliën die de fabriek maakt, zijn terug te vinden in ontelbare (eind)producten zoals bijvoorbeeld lichtgewicht plastics, zepen, isolatiemateriaal, ontsmettingsmaterialen, matrassen, fietsbanden en sportschoenen.

Dalend energieverbruik

De in 1972 gebouwde fornuizen vormen de krachtbron voor het kraakproces. De 16 oudste fornuizen zullen gefaseerd worden gemoderniseerd en vervangen door 8 nieuwe, die gezamenlijk dezelfde capaciteit hebben als de voorgangers. Het aantal schoorstenen van het complex zal door ‘project Skyline’ dalen van 20 naar 12.

De nieuwe fornuizen komen in modules met schepen naar Moerdijk. Daar worden zij fornuis voor fornuis in elkaar gezet. Door de gefaseerde aanpak kan de fabriek tijdens de verbouwing gewoon blijven draaien. Naar verwachting zal de verbouwing in 2025 kunnen worden afgerond.

De nieuwe fornuizen van de MLO zijn een stuk efficiënter dan de oude. Als gevolg daarvan daalt het energieverbruik van het chemiecomplex aan het Hollandsch Diep aanzienlijk. Minder energieverbruik betekent ook een forse daling van de uitstoot van CO₂ en andere gassen zoals zwavel, stikstof en fijnstof. Shell Moerdijk verlaagt de CO2-uitstoot met naar verwachting 10 procent. Dit is vergelijkbaar met de uitstoot van ongeveer 50.000 personenauto’s.

Ambitie

De vernieuwing van de fornuizen past in het streven van het door Shell gesteunde Nederlandse Klimaatakkoord om de uitstoot in 2030 met 49 procent te verlagen. De investering is een van de stappen in de energietransitie, maar zeker niet de enige. Op Shell Moerdijk staat al een zonnepark van 27 MW piekvermogen en is een grote stoomcompressor sinds vorig jaar elektrisch aangedreven, waarmee veel CO2-uitstoot wordt vermeden. Kijkend naar de toekomst, werken we aan verdere elektrificatie van onze installaties en circulaire inrichting van onze bedrijfsvoering.

Shell Moerdijk is een van de grootste chemiecomplexen van Europa. Bij de fabriek werken ongeveer 850 mensen. Bij onderhoudsingrepen of grote projecten kan het aantal werknemers daar een veelvoud van zijn.