Vijfde keer op rij
Dat blijkt uit de ranglijst van meest gerespecteerde ondernemingen ter wereld, die wordt opgesteld door de Financial Times in samenwerking met PriceWaterhouseCoopers (UK). Het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE) is voor de meeste topmanagers nog steeds het grote voorbeeld. Dit in beurswaarde grootste bedrijf ter wereld voert voor de vijfde keer op rij de ranglijst aan.

Capaciteiten van managers
Meer dan duizend topmanagers, aandeelhouders, journalisten en vertegenwoordigers van non-gouvernementele organisaties die werden ondervraagd, blijken GE vooral te respecteren voor de manier waarop het bedrijf wereldleider is geworden in tal van sectoren. Ook de wijze waarop het de capaciteiten van zijn managers optimaal weet te ontwikkelen en benutten wordt geroemd.

Bill Gates meest gerespecteerde leider
Op de tweede plaats eindigt softwarebedrijf Microsoft. Zijn topman, Bill Gates, werd gekozen tot meest gerespecteerde leider. Hij neemt daarmee de plaats over van de voormalige voorman van GE, Jack Welch. Die bezet nog altijd plaats twee, hoewel hij al ruim een jaar met pensioen is.

IBM en Coca Cola
De ranglijst wordt gedomineerd door Amerikaanse bedrijven. Zo volgen na Microsoft computergigant IBM en Coca-Cola. Alleen Toyota en Sony komen als niet-Amerikaanse bedrijven bij de lijst van beste tien voor. De Finse mobieltjesmaker Nokia is uit deze toptien verdwenen.